HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Požár zasáhl dva rodinné domy na Nymbursku, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu

NYMBURSKO – Dnes krátce po desáté hodině dopoledne přijalo Krajské operační a informační středisko hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru střechy rodinného domu v Chotěšicích na Nymbursku. 

Operační důstojník na místo ihned vyslal profesionální hasiče z Nymburka a Poděbrad spolu s dobrovolnými hasiči obcí Chroustov a Městec Králové. První jednotky, které dojely na místo, po provedeném průzkumu upřesnily, že požár zasáhl nejen rodinný dům v půdním prostoru, ale také střechu sousedního domu. Velitel zásahu nechal okamžitě zvýšit poplachový stupeň na druhý a na místo povolat další jednotky a také pohotovostní službu rozvodných závodů, protože nad celým objektem byly natažené dráty elektrického vedení.

Jelikož se obec Chotěšice nachází téměř na hranici kraje, byl poplach vyhlášen nejen dobrovolným jednotkám ze Středočeského kraje – Křinec a Sloveč, ale také dobrovolným hasičům z Královéhradeckého kraje – Hlušice a Kopidlno. Během zásahu bylo zjištěno, že půdu plnou sena bude zapotřebí vyklidit. Hasiči však museli nejprve rozebrat střešní konstrukci za pomoci automobilové plošiny. K zajištění plynulé dodávky hasební vody bylo na místním rybníce zřízeno čerpací stanoviště a voda byla dopravována kyvadlově cisternami. Vzhledem k tomu, že celý zásah probíhal v dýchací technice, byl na místo z nymburské profesionální stanice povolán protiplynový kontejner, který disponuje zásobou náhradních lahví.

Ve čtvrt na jednu byl požár pod kontrolou a mohla být nahlášena lokalizace. Jednotky následně pokračovaly v rozebírání střešních krytin, vyklízení půdních prostorů a vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Pro zasahující hasiče zajistil starosta obce pitný režim.

Škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Příčinou požáru je nesprávná manipulace se žhavým popelem. K zachování akceschopnosti pro případ dalšího výjezdu byla poděbradská stanice zálohována dobrovolnou jednotkou Velké Zboží, která držela pohotovost na své vlastní zbrojnici.

Autor: por. Ing. Tereza Fliegerová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Požár zasáhl dva rodinné domy na Nymbursku, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu

Comments are closed.