Finance Krimi Policie Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEO KRIMI: Podvody na internetových bazarech! Kriminalisté během jednoho týdne zadrželi 7 podezřelých z vishingu

ČESKO – Kriminalisté zaznamenali během několika dnů desítky případů zneužití platebních karet. Během jednoho týdne zadrželi 7 podezřelých z vishingu. 

Pokud jste něco v poslední době prodávali na největších bazarových portálech, určitě jste se s podobným podvodným jednáním setkali. Na váš inzerát se přihlásí jakýsi zájemce o koupi a zprvopočátku vše vypadá jako standartní průběh obchodu. Když však dojde na placení zboží, podvodný zájemce nabídne poslání peněz na účet skrz platební bránu známých společností a zašle Vám odkaz na internetové stránky společnosti, které jsou nerozeznatelné od těch opravdových. Rozdíl je v tom, že tyto stránky nebyly vytvořeny firmami, za které se vydávají, ale právě těmito podvodníky. Všechny údaje o platební kartě, které podávající vyplní, jdou tak přímo k podvodníkům a ti pak vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat Vaše peníze. Celý systém funguje tak, že ze zahraničního call centra, které monitoruje velké bazarové servery na našem území, předávají informace o prodávajících svým ,,ovečkám“ v terénu, které poté komunikují s prodávajícími napřímo. Z vybraných částek si poté nechají svou část a zbytek putuje zpět do call centra.

Policie ČR: Zadržení pachatelů vishingu – Praha – YouTube

Kriminalisté 3. oddělení Prahy I ve spolupráci s krajskými detektivy zabývající se touto problematikou, zadrželi během jednoho týdne již sedm podezřelých původem z ciziny. Ve většině případů došlo k zadržení ihned poté, co postupně vybírali z bankomatů větší částky z účtů poškozených. Vzhledem k tomu, že tito podvodníci komunikují pouze přes datové připojení, je velmi složité na takové případy přijít. Kriminalisté evidují již přes sto padesát zneužitých platebních karet a podvodníci si takto už přišli k částce převyšující osm set tisíc korun.

Kriminalisté využívají všech operativních sil, aby zamezili dalším neoprávněným výběrům. Tento problém by však nevznikl, pokud by si poškození střežili své platební údaje a v žádném případě nezadávali při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy pin kód, který slouží jako finální klíč k výběru.  Pin kód ke kartě je v tomto případě přirovnatelný ke klíči od domu, který také nikomu jen tak nedáte.

O problematice vishingu a spoofingu již několikrát informovalo Policejní prezidium ČR a více informací jak to celé funguje a na co si dávat největší pozor se dočtete v tiskové zprávě : https://www.policie.cz/clanek/vishing-a-spoofing.aspx

Všech sedm zadržených je stíháno vazebně a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a v případě odsouzení jim hrozí až osmiletý za mřížemi.

Autor: nprap. Richard Hrdina

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz