HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Záchranáři zasahovali bezprostředně po sobě u dvou zraněných v terénu na Novojičínsku

NOVOJIČÍNSKO – Neobvyklou situaci řešili v neděli moravskoslezští záchranáři. Pozemní týmy a vrtulník zasahovaly krátce po sobě u dvou pacientů v terénu na Novojičínsku. Události se odehrály v odstupu pouhých asi čtyřiceti minut a jen několik kilometrů od sebe.

Vrtulník a posádka RZP nejprve po půl třetí spěchali ke třicetileté paraglidistce, která se zranila během přistání mezi vrcholem Javorníku a Trojanovicemi. K pacientce byl vysazen lékař, který se postaral o vyšetření a prvotní ošetření zraněné končetiny, i následné vyzvednutí v transportní síti. Vrtulník ji přepravil k sanitnímu vozidlu, jehož posádka zajistila předání ženy v novojičínské nemocnici.

Ve čtvrt na čtyři přijali operátoři informaci o bezvědomí muže v terénu, poblíž obce Veřovice. U pětapadesátiletého muže došlo během procházky k selhání krevního oběhu. Nepřímou srdeční masáž zahájila okolojdoucí zdravotnice. Na pomoc vyrazily pozemní týmy z Frenštátu a Nového Jičína. Dispečeři ZZS na místo přesměrovali také vrtulník, jehož posádka právě nedaleko končila předchozí zásah a po dvou minutách letu byla u postiženého. Záchranáři pokračovali ve snaze o obnovení srdeční činnosti rozšířenou resuscitací, která byla úspěšná. Pacienta na přístrojem řízené ventilaci poté tým LZS transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “DRAMA: Záchranáři zasahovali bezprostředně po sobě u dvou zraněných v terénu na Novojičínsku

Comments are closed.