Krimi LZS Moravskoslezský Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři Moravskoslezského kraje zasahovali u řady opařených a popálených lidí, byly mezi nimi i malé děti

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Týmy zdravotnické záchranné služby MSK vyjížděly během posledního týdne k celkem sedmi pacientům, kteří utrpěli popáleniny nebo se opařili horkou tekutinou. Události se odehrály vždy po jedné na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a v Ostravě, čtyři případy pak na Novojičínsku.

Ošetřit bylo nutno dvě děti ve věku dvou a tří let, které byly opařeny vřelým čajem a horkou vodou z hrnce. Chlapec i dívenka museli být předáni do další péče ostravského popáleninového centra. Do téhož zdravotnického zařízení bylo směrováno i další, šestileté dítě, s popálením horní končetiny.

Vážné popáleniny utrpěla jednašedesátiletá žena v Kopřivnici, která při poruše vědomí spadla na sporák v kuchyni, čímž si způsobila vážné popáleniny II.-III. stupně v oblasti krku, hrudníku a břicha. Také ona byla po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče přepravena na specializované pracoviště FN Ostrava.

Sedmnáctiletá dívka na Novojičínsku utrpěla poranění obou dolních končetin, když ji zasáhla vylitá horká voda z hrnce, podobně jako třicetiletá žena ve Frýdku-Místku, která však vyvázla s lehčím poraněním. Ošetřen musel být také dvaačtyřicetiletý řidič kamionu na Novojičínsku, rovněž opařený horkou vodou.

Popáleniny patří k nejtěžším úrazům, často zanechávajícím nejen fyzické, ale i psychické jizvy. Vyžadují velmi komplikovanou, dlouhou a nákladnou léčbu. Velká část těchto stavů přitom vzniká neopatrností, v případě malých dětí pak mnohdy i jen chvilkovou nepozorností ze strany pečujících osob.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Záchranáři Moravskoslezského kraje zasahovali u řady opařených a popálených lidí, byly mezi nimi i malé děti

Comments are closed.