HZS Krimi Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUALIZUJEME: Smrtící exploze munice v Ostravě zabila ve výkopu 49letého dělníka! Jeho 31letý kolega utrpěl vážná zranění

OSTRAVA – Dvě desítky hasičů ze dvou ostravských jednotek zasahovaly včera ráno a dopoledne v Ostravě-Hulvákách po výbuchu munice z druhé světové války u paty rekonstruovaného bytového domu krátce před osmou hodinou.

Zajistili zde jednu zraněnou osobu, kterou předali týmu záchranářů. Nečekaný výbuch ve výkopu u paty domu při rekonstrukci domu a jeho kanalizačního vedení nepřežil jeden ze stavebních dělníků (49 let).

Devětačtyřicetiletý muž, který na místě pracoval, utrpěl při výbuchu mnohočetná poranění více částí těla. V okamžiku příjezdu posádek záchranářů nejevil žádné známky života a zasahující lékařka již mohla pouze konstatovat jeho smrt. Druhý, jednatřicetiletý muž, byl blízkou explozí odhozen a záchranáři jej ošetřili se středně těžkým poraněním hlavy. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl předán na urgentním příjmu ostravské Městské nemocnice.

Hasiči v první fázi (po osmé hodině ranní), kdy ještě nebyla známa příčina tragické exploze, kontrolovali v domě i okolí, zdali nedošlo k úniku plynu. Využívali k tomu specializované měřící přístroje. Zapojili se do evakuace celkem pěti desítek osob, 11 z nich odvezli evakuačním autobusem Karosa na nedaleké hřiště, kde zatím čekají v teple restaurace na ukončení činnosti složek IZS na místě zásahu.

Po výbuchu na místě zasahovala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Zábřeh, která sem přijela pěti hasičskými vozidly, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů Ostrava-Nová Ves. Ještě po 14. hodině byl na místě tragické události k dispozici Policii ČR jedno hasičské vozidlo HZS MSK ze Zábřehu s pětičlennou osádkou, fungující jako požární hlídka a technická záloha.

Okolnosti smrtící exploze munice i nadále vyšetřují kriminalisté ostravské policie.

Autor: por. Mgr. Petr Kůdela
a PhDr. Lukáš Humpl

Foto: Tomáš Lach

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz