Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ARMÁDA ČR: Do aktivní zálohy je přivedla touha pomáhat a sloužit vlasti

ČESKO – Zájem o službu v aktivní záloze roste. Stejný trend již nějakou dobu zažívá i strakonická rota bojového zabezpečení. Při posledním výcviku v Boleticích až třetinu cvičících tvořili noví vojáci, kteří takřka před pár dny dokončili kurz základní přípravy ve Vyškově.

Novou tváří strakonické jednotky aktivní zálohy je i svobodnice Tereza Veselá. „Vojákem jsem chtěla být od malička. Momentálně mám ale práci, která mě baví. Aktivní zálohu tedy beru jako dobré řešení, abych udělala něco pro vlast, naučila se něco nového a vyzkoušela si, co obnáší vojenská služba,“ prozrazuje devětadvacetiletá taxikářka z Českých Budějovic.

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině zaznamenává česká armáda až desetkrát vyšší zájem o službu v aktivní záloze a dobrovolné vojenské cvičení. Potvrzuje to i přístup mladé svobodnice. „Dovednosti, které zde cvičíme, mají pro mě velký význam. Učíme se tady důležité a užitečné věci, které můžeme někdy v budoucnu potřebovat,“ je přesvědčená Tereza Veselá.

S dobrou partou se dá vše zvládnout

Vojenský výcvik zvládá dobře, přestože jak s úsměvem uvádí, je vždycky a všude nejmenší. „Je to fyzicky náročnější, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout,“ říká drobná vojákyně. „Když máte dobrou partu, dá se zvládnout úplně všechno. Jsou tu navíc instruktoři, kteří se nám věnují a vše nám trpělivě vysvětlují,“ dodává.

Ke vstupu do aktivní zálohy se rozhoupala díky akci Vojákem na zkoušku. Během ní si mohla na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být vojákem. „Program byl skutečně pestrý – od topografie, přes boj zblízka, až po přenocování v lese. Byla to zajímavá zkušenost,“ hodnotí svobodnice Veselá akci, kterou pro civilisty připravuje strakonický útvar.

Chce pomáhat a být užitečný

Stejné akce se zúčastnil i další nováček strakonické jednotky – svobodník Jiří Eliáš. Služba v armádě pro něj představuje splnění dětského snu. Jak to bude jen trochu možné, chtěl by z aktivní zálohy přejít k profesionálním vojákům. „Není to pro mě jen prázdná fráze, skutečně chci sloužit vlasti. Rád bych pomáhal a byl užitečný,“ vysvětluje svou motivaci a připomíná, jak vojáci během pandemie pomáhali v nemocnicích nebo odstraňovali následky ničivých povodní a tornáda.

Také on potvrzuje, že ve strakonické jednotce aktivní zálohy je dobrá parta lidí, kterou vedou zkušení instruktoři. „Když se má makat, tak se maká. A když je pauza, najde se čas i na vtípky,“ usmívá se svobodník Eliáš.

Nocovali na nejvyšších vrcholcích Boletic

Strakoničtí vojáci v záloze cvičili v Boleticích celý týden. Trénovali nejen taktiku a bojové drily, ale absolvovali i střelby z ručních zbraní. Procvičovali orientaci v terénu či používání spojovacích prostředků. Osvojili si i základy výcviku S.E.R.E. Vojáci se v něm učí, co dělat, když se v bojové situaci odloučí od jednotky. „V rámci základů přežití si vyzkoušeli stavění přístřešků, rozdělávání ohně a filtraci vody. Absolvovali i přenocování na nejvyšších vrcholcích Boletic,“ doplnil velitel strakonické jednotky aktivní zálohy nadporučík Michal Štoural.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ARMÁDA ČR: Do aktivní zálohy je přivedla touha pomáhat a sloužit vlasti

Comments are closed.