Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Osmačtyřicetiletá lyžařka vylétla ze sjezdové trati na Ovčárně v Jeseníkách a hlavou narazila stromu! Do nemocnice ji transportoval vrtulník

JESENÍKY –  Žena ve středním věku vyjela ze sjezdové trati na Ovčárně v Jeseníkách, hlavou narazila do stromu, na její záchranu přiletěl i vrtulník leteckých záchranářů.

K nehodě došlo včera kolem desáté hodiny a naštěstí jí z jedoucího vleku viděl bývalý člen Horské služby. „Náš kamarád Jarda Lukeš ihned odhodil kotvu a k nehodě dojel. Okamžitě začal s kvalifikovanou první pomocí a povolal nás. Troufám si říct, že kdyby úraz neviděl, mohla tam paní ještě ležet. Strom, který je mimo sjezdovku, jí zakrýval větvemi,“ popsal okolnosti výjezdu Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Žena měla na hlavě bezpečnostní přilbu, a tak jí zřejmě zachránila život. „Nárazem praskla a paní byla v bezvědomí. Převzali jsme její záchranu a dál vše konzultovali s krajským dispečinkem linky 155. Ti k nám vyslali sanitní vůz a nakonec vzhledem k povaze zranění i vrtulník, který následně přistál nedaleko místa nehody,“ doplnil Jiří Hejtmánek s tím, že ženu posádka vrtulníku po základním ošetření, ale stále v bezvědomí transportovala do nemocničního zařízení.

Osmačtyřicetiletá žena měla podle informací, které mají záchranáři k dispozici, narazit při sjezdu na lyžích do stromu. Po úrazu byla v bezvědomí, prvotní lékařské vyšetření ukazovalo zranění hlavy a nasvědčovalo také poranění mozku. Vyloučit nebylo možno ani další závažná zranění, stav pacientky se celkově jevil jako život ohrožující.

Bylo proto nutno provést intubaci jejích dýchacích cest a převedení na přístrojem řízenou ventilaci. Po uložení do vakuové matrace, podání infuzního roztoku a dalších opatřeních, byla žena vrtulníkem šetrně transportována do FN Ostrava, kde ji posádka leteckých záchranářů předala do péče lékařů urgentního příjmu.

Na Ovčárně je pravděpodobné, že vzhledem k přicházejícímu chladnému počasí budou sjezdovky otevřeny ještě asi 14 dnů. „Lyžaři by si ale měli uvědomit, že to už není kvalitní sníh a v průběhu dne může dost rozbřednout. To může být příčina i dnešní nehody. Takže by si všichni měli dát pozor na rychlou a riskantní jízdu,“ varoval lyžaře v Jeseníkách Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Autor: PhDr. Lukáš Hump 
ZZS MSK 
Zdroj: Horská služba ČR

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz