Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Středočeský Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

TRADICE: Velikonoční pondělí je spojené především s „hodovačkou,“ pomlázkou a koledou…

ČESKO – Dnes je Velikonoční pondělí, někdy též Červené pondělí je dnem, který následuje po neděli Zmrtvýchvstání Páně Ježíše Krista. V našem prostředí je spojeno s nejrůznějšími tradicemi a zvyklostmi, které lze zařadit k přechodovým rituálům končící zimy a nastávajícího jara. Tato nekřesťanská praxe byla v průběhu dějin v různých kulturách teologizována a zasazena do křesťanského rámce.

V českých zemích i na Slovensku je zvykem chodit s pomlázkou. Pomlázka je z několika, většinou 6–12, nejčastěji vrbových proutků pletený šlehací nástroj, se kterým chlapci chodí na koledu a mrskají děvčata z okolí. Šlehání přes hýždě doprovází odříkávání různých koledních říkanek. Velikonoční mrskání děvčat jim má předat část jarní svěžesti vrbového proutí (Mrskut a mrskání jsou názvy zažité především na Moravě, kde má zvyk velmi silnou tradici. V jiných regionech je možné se setkat s odlišnými výrazy pro totéž, například šupání, vyšupat).

Velikonoční koleda je spojena s odměnou pro koledníky. Tradičně to jsou především malovaná vajíčka neboli kraslice. Velikonoční koledování nabírá krajově rozličných podob.

Také na letošní „hodovačku“ policisté nasadili ty nejrychlejší. Nepijte a nebourejte, ať policejní nebeská „hodovačka“ stihne obletět celou republiku! Přejeme Vám veselé Velikonoce,“ vzkazují policisté z nebes…

Autor: redakce
Zdroj:
cs.wikipedia.org

Foto: Josef Vytlačil a Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “TRADICE: Velikonoční pondělí je spojené především s „hodovačkou,“ pomlázkou a koledou…

  1. Pingback: read more

Comments are closed.