HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Časté zásahy Moravskoslezských záchranářů u popálenin

MORAVSKOSLEZSKÝCH KRAJ – Popáleniny patří k nejtěžším úrazům, často zanechávají nejen fyzické, ale i psychické jizvy. Vyžadují velmi komplikovanou, dlouhou a nákladnou léčbu. Při velkém rozsahu nebo těžkém stupni popálení mohou mít i smrtelné následky. S těmito velmi bolestivými poraněními míří, po prvotním ošetření na místě události, posádky ZZS nejčastěji do specializovaného pracoviště – popáleninového centra.

Zdravotnická záchranná služba zasahuje u pacientů s popáleninami velmi často. Jen v dubnu 2022, tedy za jediný měsíc, ošetřovaly týmy na různých místech Moravskoslezského kraje 25 takto zraněných. Více než polovina z těchto osob byly dětí (14 případů) a přes třetinu takto zasažených, devět, tvořily děti do tří let.

Zdaleka přitom nejde jen o stavy vzniklé při požárech, právě naopak. U dětí jsou popáleniny téměř vždy způsobeny neopatrností. U nejmenších dětí pak neschopností předvídat následky svého jednání a nepozorností dohlížející osoby, obvykle rodiče. Jedná se tak ponejvíce o zasažení horkými tekutinami v domácnosti – převrhnutím šálku horkého nápoje, nádoby s čajem, talíře s polévkou, rychlovarné konvice, hrnce na plotně…

Příkladem může být dvou a půl letá dívka z Ostravy, která se opařila, když na sebe z kuchyňské linky strhla hrnek s horkým čajem. Utrpěla vážné popáleniny v oblasti krku, hrudníku a horní končetiny, jež si vyžádaly zásah záchranné služby a následnou péči v nemocnici.

Popáleným, dětem i dospělým a jejich blízkým, pomáhá obecně prospěšná společnost Popálky. Informace o jejich činnosti a možnostech pomoci naleznete na internetových stránkách www.popalky.cz nebo na facebooku.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz