HZS Karlovarský Kultura Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

HASIČOVO: Letošní 2. setkání hasičských praporů hostilo historické centrum města Cheb

CHEB – Založení nové hasičské tradice se podařilo v loňském roce, kdy se 16. října poprvé setkaly hasičské spolkové prapory ve městě Žlutice na jihovýchodě Karlovarského kraje.

Letošní, druhý ročník pořádaný Krajským sdružením hasičů Čech Moravy a Slezska Karlovarského kraje, se konal pod záštitou senátora PČR prof. Dr. Ing Miroslava Plevného ku příležitosti svátku sv. Floriána.

V sobotu 7. května se na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad konalo druhé setkání hasičských spolkových praporů. Zhruba od 9. hodin se začaly sjíždět jednotlivé sbory na náměstí, kde se všichni společně přivítali za slunného počasí u dobré kávy a výborných koláčků, které napekly samy hasičky. Během chvíle se chebské náměstí přeměnilo do převážně červené barvy přítomné hasičské techniky a přehlídky krásných vyšívaných praporů.

Krátce před 10. hodinou se sbory, v čele se svými praporečníky, přesunuly ke kostelu Sv. Mikuláše a Svaté Alžběty, ve kterém proběhla mše, žehnání hasičům a posvěcení pamětních stuh, kterou celebroval páter Jaroslav Šašek. Pamětní stuhy byly poté zavěšeny na prapory starostou KSH ČMS Karlovarského kraje Aloisem Minářem, starostou OSH ČMS Karlovy Vary Stanislavem Hubáčkem a starostkou OSH ČMS Sokolov Slávkou Sivočovou.

Po ukončení ceremonie se slavnostní průvod hasičů přesunul na hrad Cheb, který je totiž jedinou štaufskou císařskou falcí na našem území a chlubí se dokonale zachovalou patrovou hradní kaplí, která je právem označována za poklad štaufské gotiky a byl dokonalým místem pro zakončení takto významné události.  

VIDEOREPORTÁŽ…

Videoreportáž připravili: Soňa Kršková / Hasičovo.cz a Honza Vraný / JV press.cz

Celá akce byla doprovázena příjemnou hudbou k poslechu, o kterou se postarala kapela Hasičanka Teplá. Svůj hudební doprovod započala na náměstí, pokračovala v kostele a na hradním nádvoří pokračovala po celou dobu přátelského setkání a posezení.

Celkem se zúčastnilo 22 hasičských praporů a několik dalších sborů, které prapory prozatím nemají. Oproti loňskému roku se tak průvod rozšířil o 5 praporů, z čehož měl starosta KSH SHČMS Karlovarského kraje velkou radost. Akci podpořil svou účastí i starosta města Cheb Mgr. Antonín Jalovec, díky kterému jsme mohli na shromáždění hasičů na náměstí nahlédnout z oken jeho kanceláře, ve 2. patře chebské radnice.

Po loňském setkání ve Žlutících a letošním setkání v Chebu se můžeme společně těšit na příští rok, kdy se bude konat již 3. Setkání spolkových praporů v okrese Sokolov a opět bude na co se těšit a my si to rozhodně nenecháme ujít. 

Fotogalerie ZDE

Autor: Lucie Kloubská

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “HASIČOVO: Letošní 2. setkání hasičských praporů hostilo historické centrum města Cheb

Comments are closed.