Krimi Policie Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů Zvířata

KRIMI: Pražští kriminalisté dopadli dvojici, která týrala zvlášť trýznivým způsobem více než čtyřicet koček

PRAHA – Pražští kriminalisté dopadli dvojici, která týrala zvlášť trýznivým způsobem více než čtyřicet koček. 

Pražští kriminalisté Prahy III v úzké spolupráci Městské veterinární správy a Odboru životního prostředí Městské části Praha 20, se v posledních měsících zabývali případem týrání koček v bytě, kterého se dopouštěl muž se ženou.

Dvojici je kladeno za vinu, že v řádu několika měsíců týrali větší počet zvířat zvlášť trýznivým způsobem, když v bytě o rozměrech 70 m2 chovali neodděleně 44 jedinců koček různého stáří, různých plamen a pohlaví, společně kastrované s nekastrovanými. Vyšetřováním tohoto případu kriminalisté zjistili, že všechny tyto kočky kvůli nevhodným chovatelským podmínkám, prostředí a dlouhodobému působení obou chovatelů, trpí různými přenosnými virovými a jinými onemocněními. Některé z nich jsou neléčitelné a jiné bolestivé, přičemž těmito onemocněními zvířata strádala a trpěla dlouhodobě. Dále bylo prokázáno, že zvířata byla nedostatečně krmena a napájena, v bytě nebyl prováděn pravidelný úklid a dezinfekce chovného prostředí a působením všech uvedených vlivů zvířata prožívala dlouhodobě zvlášť trýznivá utrpení.

V případu byl vypracován soudním znalcem posudek z oboru zemědělství, odvětví veterinářství, který konstatoval u všech koček řadu onemocnění, z nichž některá jsou smrtelná. Všechny kočky byly nakaženy nemocí FIP  infekční peritonitidou, mající pro kočky fatální následky. Protože kočky nebyly chovány odděleně, docházelo k předávání těchto onemocnění. O nemocné kočky nebylo řádně pečováno a tyto nebyly odborně ošetřeny u veterináře.

Tímto jednáním dvojice způsobila týraným zvířatům trvalé následky a některým jedincům smrt. Při odebírání koček byla v bytě nalezena dvě uhynulá koťata, u nichž byla pitvou zjištěna smrtelná onemocnění a dalších sedm jedinců muselo podstoupit euthanasii.

Muž i žena jsou v současné chvíli již obžalováni Obvodním soudem pro Prahu 9 ze spáchání trestných činů týrání zvířat, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Žena je navíc obžalovaná z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, jelikož jí v minulosti správním orgánem bylo nařízeno opatření ke snížení počtu zvířat na maximálně 10 jedinců.

Autor: por. Mgr. Violeta Siřišťová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “KRIMI: Pražští kriminalisté dopadli dvojici, která týrala zvlášť trýznivým způsobem více než čtyřicet koček

Comments are closed.