Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů Zvířata

KRIMI: Psovodi přistihli při činu další nelegální kopáče vltavínů u Nových Hradů na Českobudějovicku

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Další úspěšnou akci mají za sebou dva psovodi ze Skupiny základních kynologických činností České Budějovice. Koncem minulého týdne prováděli krátce po půlnoci kontrolu míst, kde dochází k nelegálním těžbám vltavínů. Zamířili do oblasti Nových Hradů.

Po několika minutách si v lese všimli dvou světel, které se vždy na chvíli objevily a zase zmizely. Policisté věděli, že by se mohlo jednat o nelegální kopáče, proto se k místu nepozorovaně přiblížili. Jejich podezření se potvrdilo, skutečně se zde nacházeli dva muži s čelovými svítilnami, kteří pomocí cepínů a lopat hloubili jámy.

Po příchodu policistů svého jednání okamžitě zanechali. Policisté následně zjistili, že oba muži (22 a 28 let) přijeli do této oblasti, aby zde nalezli vltavíny, které chtěli následně prodat. Oba uvedli, že za obdobnou nelegální činnost byli už v minulosti řešeni. Na místo dorazili také policisté z obvodního oddělení Trhové Sviny, kteří si případ převzali. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, protože měli uložen Příkazem České inspekce životního prostředí trest zákazu činnosti spočívající mimo jiné také v zákazu jakýmkoliv způsobem zasahovat do půdy v místech s již narušením půdním krytem, přičemž územní rozsah tohoto zákazu je stanoven na všechny lesní pozemky mimo jiné i v katastrálním území spadajícím do katastru Nových Hradů.

Policisté případ řeší ve zkráceném přípravném řízení. Oba by tak měli do dvou týdnů stanout před soudem. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Autor: por. Ing. Štěpánka Schwarzová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz