HZS Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUALIZUJEME VIDEEM: Kriminalisté vyšetřují tragický požár v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti

ROZTOKY U PRAHY – Krajští kriminalisté řeší okolnosti požáru, k němuž došlo ve středu večer v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy. Již zahájili úkony trestní řízení pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. 

Ve středu, krátce po sedmé hodině večer, vyjížděly všechny záchranné složky do ulice Nádražní, kde byl nahlášen požár v objektu Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Kromě hasebních prací několika jednotek hasičů, kteří se usilovně snažili dostat požár pod kontrolu, bylo prioritou všech složek Integrovaného záchranného systému evakuovat všechny klienty centra, kterých zde mělo být ubytováno na několik desítek. Podle prvotně zjištěných informací zde mělo být umístěno 54 klientů – ty se také hasičům, policistům i zdravotníkům podařilo evakuovat.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v nočních hodinách, kdy také bylo možné vstoupit do objektu. Při jeho prohledávání byly uvnitř centra nalezeny tři osoby, dvě bez známek života, třetí ve vážném zdravotním stavu. U zemřelých osob se již podařilo zjistit jejich totožnost, jednalo se o klientky centra.

Celou noc pak objekt hlídali policisté. Od čtvrtečního rána probíhá rozsáhlé ohledání objektu Alzheimer centra, kde k požáru došlo. Na místě jsou kriminalisté, hasiči, specialisté z Kriminalistického ústavu s dokumentační skupinou, speciálně vycvičení psi na hledání akcelerantů hoření a místo dokumentují pro účely trestního řízení drony.

V současné době se případem požáru a jeho okolnostmi zabývají krajští kriminalisté, kteří v této souvislosti již zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti podle § 273 odst. 1, 3 a) b) trestního zákoníku. Kromě ztrát na lidských životech bude upřesňována také hmotná škoda, kterou požár způsobil. Podle prvotních odhadů se pohybuje mezi 50 a 70 milióny korun.

Po celou dobu, od oznámení požáru Alzheimer centra, do pozdních nočních hodin, vypomáhaly na místě bezmála dvě desítky policejních hlídek z Prahy venkov západ, z Kladna, ale také policisté z Prahy. Poté, co uzavřeli ulici Nádražní a další přilehlé komunikace, koordinovali vjezd a výjezd jak hasičských vozidel, tak sanitních vozů. Současně se policisté aktivně podíleli na evakuaci klientů centra, které bylo nutné co nejdříve dostat mimo hořící objekt.

Autor: mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “AKTUALIZUJEME VIDEEM: Kriminalisté vyšetřují tragický požár v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti

Comments are closed.