HZS Královehradecký Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Perná neděle záchranářů a hasičů v Adršpašských skalách

ADRŠPAŠSKÉ SKÁLY –  Složky Integrovaného záchranného systému ČR  zasahovaly včera odpoledne hned dvakrát krátce po sobě v Adršpašských skalách.

Nejprve byl v 14:30 hodin vyhlášen poplach kvůli zranění horolezce, ke kterému mělo dojít poblíž bodu záchrany č. 128 u skalního útvaru Starosta. V doprovodu a po základním ošetření od známých se osoba dopravila naproti složkám IZS skalami ke Krakonošovu piánu. Tady už našli hasiči zraněného i v péči policejní hlídky, která ho převezla dál směrem k sanitnímu vozu zdravotnické záchranné služby.

O něco náročnější, zejména kvůli následnému transportu, byl zásah u druhého pacienta. V 14:36 bylo na tísňovou linku ohlášeno zhoršení zdravotního stavu u jedné osoby, která se nacházela shodou okolností velmi blízko místa prvního zásahu, bodu záchrany č. 126. Osoba byla v péči ZZS. Stabilizovanou ji ve vakuové matraci snesli zasahující na místo, kam se dostala zásahová technika i se sanitkou, částečně po schodech.

Na zásazích se podíleli profesionální hasiči ze stanic Broumov a Náchod, JSDH Teplice nad Metují a Adršpach, Skalní záchranná služba, ZZS KHK a Policie ČR.

V souvislosti s nadcházející letní sezónou připomínáme a doporučujeme pár základních pravidel bezpečného pohybu po skalních městech. Turisté by měli být na cesty po skalních městech náležitě vybaveni (oblečení, odpovídající obuv), měli by s sebou mít dostatek tekutin a jídla, protože náročný terén může rychle vyčerpávat fyzické síly. Do výbavy patří i nabitý telefon, nejlépe s nainstalovanou aplikací Záchranka. Po cestě by si měli návštěvníci všímat nejen klasického turistického značení, ale také cedulek s body záchrany.

Body záchrany najdou turisté na území celého Královéhradeckého kraje, nejhustší síť pokrývá území CHKO Broumovsko (181 bodů) a území Krkonošského národního parku (141 bodů na území Královéhradeckého kraje).

Královéhradecký kraj je specifický přítomností skalních měst, jedná se o oblasti orientačně velice náročné a jejich terén je pro provedení záchranných prací obtížný. I z toho důvodu přistoupil hasičský záchranný sbor ve spolupráci se Skalní záchrannou službou k pokrytí území CHKO Broumovsko sítí bodů záchrany komplexněji než v jiných lokalitách ČR.

Body záchrany jsou důležité nejen pro přesnou lokalizaci osob v případě nutnosti provedení záchrany, ale využívají je také složky IZS při organizaci jednotek na místě zásahu a při rozhodování o nasazení sil a prostředků. Vzhledem ke specifičnosti terénu na území CHKO Broumovsko byla příslušníky sboru uskutečněna skutečně detailní příprava. V místě každého bodu byly pro potřeby zásahu záchranných složek zmapovány možnosti digitálního a analogového spojení s KOPIS HZS Královéhradeckého kraje, dostupnost místa pro zásahovou techniku všech složek IZS, možnost přistání vrtulníku v blízkém okolí, případně možnost vyzvednutí zraněné osoby na lanovém podvěsu nebo palubním jeřábem vrtulníku.

V případě, že se lidé dostanou v těžko přístupném terénu do situace, že budou potřebovat pomoc záchranných složek, je důležité setrvat na smluveném kontaktním místě a nikam nechodit. Pro tyto účely jsou ideální právě body záchrany. Každý z nich má svůj unikátní kód a pracovníci operačního střediska znají jejich přesné souřadnice.

Autor: Martina Götzová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz