Karlovarský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Sokolovští kriminalisté stíhají třiašedesátiletého muže za opakované podvody na seniorech

SOKOLOV – Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání třiašedesátiletého muže ze Sokolova, kterého obvinili ze spáchání přečinu podvodu. Seniorům opakovaně nabízel a prodával léčivé masti ze zahraničí, přitom šlo o lékařskou vazelínu, za kterou účtoval desetitisíce. Kriminalisté ho obvinili z podvodu a hrozí mu až dvouleté vězení. Na verdikt soudu čeká ve vazbě.

Obviněný muž se měl podvodného jednání dopustit již několikrát v minulosti. Například v roce 2020 měl nemocnému sedmdesátiletému seniorovi prodat speciální mastičky na zlepšení zdravotního stavu. Nejednalo se ovšem o žádné speciální mastičky, jejich cena byla navíc v hrubém nepoměru se zaplacenou částkou a seniorovi tak vznikla škodu téměř 43 tisíc korun (psali jsme zde).

V roce 2021 měl obviněný muž hned v devíti případech záměrně vylákat od starších osob čekajících na autobusové spojení nepřiměřenou vysokou výši finančních prostředků za to, že je odvezl osobním automobilem do místa jejich bydliště. Před svezením měl u seniorů vytvořit dojem, že se jedná o jakousi občanskou výpomoc zdarma (psali jsme zde).

V podvodném jednání měl třiašedesátiletý muž pokračovat i nadále. Od konce roku 2021 do konce května letošního roku měl několika seniorům se zdravotními problémy nabízet zprostředkování lékařské péče od doktora ze zahraničí či měl opět nabízet „zázračné“ léčivé mastičky za částku několika tisíc korun, ovšem nakonec se mělo jednat o lékařskou vazelínu, jejíž reálná hodnota byla podstatně nižší, než požadovaná částka. Muž navíc při svém jednání věděl, že vazelína nemá léčebné účinky, které seniorům měl slibovat.

Na konci minulého roku měl na ulici oslovit šestapadesátiletou ženu a po krátké konverzaci jí nabízet léčebnou mast na vypadávání vlasů. Žena ale nakonec mast nezakoupila. O pár týdnů později neuspěl ani u devětapadesátileté ženy, které v čekárně ordinace nabízel za finanční prostředky zprostředkování lékařské péče od doktora ze zahraničí. Jednal tak i přesto, že žádného takového doktora ve skutečnosti neznal. I v tomto případě žena odmítla. Stejně tak odmítli v následujících týdnech další tři senioři, kterým obviněný muž nabízel opět zprostředkování lékařské péče, speciální léky či mastičky, a to i přesto, že těmi nikdy nedisponoval.

Na konci května letošního roku měl obviněný oslovit na autobusového zastávce čekajícího dvaaosmdesátiletého seniora. Po konverzaci ho měl muž odvézt svým vozidlem domů a přitom zjistit jeho zdravotní problémy. Poté mu měl nabídnout léčivou mast, která ho měla údajně zbavit všech zdravotních problémů. Dvaaosmdesátiletý muž nakonec od něj léčivou mastičku zakoupil, následně bylo zjištěno, že se jedná o lékařskou vazelínu. Tímto jednáním obviněný způsobil seniorovi škodu 10 tisíc korun.

O pár dní později měl obviněný oslovit kolemjdoucí sedmdesátiletou ženu. Také té poté nabídl léčivou mast ze zahraničí a žena jí nakonec zakoupila. I v tomto případě se jednalo o balení lékařské vazelíny v reálné hodnotě zlomku požadované ceny. Ženě byla způsobena škoda téměř 7 tisíc korun.

Obviněný třiašedesátiletý muž měl tak v uvedeném období podvodně jednat hned v sedmi případech. Nakonec měl způsobit celkovou škodu téměř 17 tisíc korun.

Kriminalisté se případy usilovně zabývali a nakonec třiašedesátiletého muže zadrželi. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněné do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby.

Nyní mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Autor: nprap. Jakub Kopřiva

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz