Armáda ČR HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Armáda vyslala do Hřenska drony, které dneškem monitorují ohniska požáru národního parku místo hasičů…

HŘENSKO / PROSTĚJOV – Činnost armády při likvidaci požáru v oblasti Národního parku České Švýcarsko v lokalitě Hřensko nekončí. Dneškem, tedy od soboty 13. srpna 2022 vysílají vojáci do prostoru tým specialistů z 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova. Odborníci budou pomocí malých bezpilotních prostředků typu křídlo a kvadrokoptéra lokalizovat potenciální ohniska požáru.

„Na základě požadavku Ministerstva životního prostředí vyšleme do Hřenska vojáky, kteří budou monitorovat zájmový prostor tak, aby nedošlo k opětovné živelné krizi. Naše činnost zde nebyla ukončena, jen jsme převzali další úkol,“ vysvětlil generálporučík Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

Při bojovém použití nachází bezpilotní systémy své uplatnění především při průzkumu prostorů a objektů nepřítele v hloubce jeho bojové sestavy nebo v prostorech silně bráněných protivzdušnou obranou nepřítele. Jednou z hlavních výhod je v krátkých časových lhůtách ověřit informace získané jinými silami a prostředky průzkumu.

„Nasazené bezpilotní prostředky disponují průzkumnými senzory, jako jsou například termo kamery, které jsou schopné detekovat rozdílné tepelné charakteristiky objektů a určit tak potenciální ohniska požáru,“ vysvětlil podplukovník Petr Manda, velitel 533. praporu bezpilotních systémů.

Vojáci budou využívat systémy RAVEN a Vážka. Bezpilotní systém RQ-11B RAVEN může působit na maximální vzdálenost 10 km po dobu 60 až 90 minut. Mezi hlavní výhody patří jeho vysoká mobilita, schopnost rychlého rozvinutí, přenos informací v reálném čase a tichý provoz. Průzkum může být veden ve dne i v noci.

Obdobně je to i u kvadrokoptéry Vážka A s dosahem až 3 km a vytrvalostí letu do 30 minut.

Autor: podplukovnice Vlastimila Cyprisová

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz