Auto-Moto Doprava HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

TRAGÉDIE: Střet dvou automobilů na Opavsku nepřežil jednačtyřicetiletý muž, který s autem narazil do zděné autobusové zastávky

OPAVSKO – K řadě vážných nehod během posledních dní v Moravskoslezském kraji přibyla další, která se stala včera ráno na Opavsku. Operační středisko přijalo v půl osmé tísňové volání k havárii dvou automobilů na silnici spojující Opavu a Fulnek, nedaleko obce Jančí. Na místě zasahovaly celkem čtyři pozemní týmy záchranářů ze základen ve Vítkově, Fulneku a Opavy, spolu s nimi rovněž vrtulník leteckých záchranářů.

Ve vozidle, které narazilo do zděné autobusové zastávky, zůstal zaklíněn jednačtyřicetiletý muž. Záchranáři po příjezdu zjistili, že nejeví známky života a ihned započali s poskytováním péče – zajistili dýchací cesty, umělou plicní ventilaci a provádění nepřímé srdeční masáže. Když se pacienta asi po dvaceti minutách podařilo hasičům vyprostit, tým pokračoval ve snaze obnovit činnost srdce. Záchranáři zajistili vstup do kostní dřeně a podávali léky, srdeční masáž v dalších desítkách minut zajistil přístroj. Přes veškeré vynaložené úsilí musel zasahující lékař po tři čtvrtě hodině konstatovat, že muž podlehl mnohočetným poraněním, která utrpěl.

O dva roky mladší žena byla rovněž zaklíněna, s těžkým poraněním horní a dolní končetiny. Ještě ve vozidle ji týmy ZZS podaly léky tlumící bolest a následně zajistily imobilizačními prostředky. Pacientku si převzala posádka vrtulníku, která zajistila její šetrnou přepravu do FN Ostrava.

Třetí, šestatřicetiletá pacientka, utrpěla středně těžké poranění hlavy a vícečetné drobnější oděrky. Po poskytnutém ošetření ji do opavské Slezské nemocnice transportoval pozemní tým RZP.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz