HZS Královehradecký Krimi LZS Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Záchranáři společně s hasiči zachraňovali v Prachovských skalách zraněného horolezce, který se zřítil z velké výšky

PRACHOVSKÉ SKÁLY – Tři výjezdové skupiny královéhradeckých záchranářů včetně hasičských jednotek včera odpoledne v Prachovských skalách společně zachraňovaly horolezce. Mladý muž se v podvečer zřítil v centru skalního města z velké výšky.

Podle některých odhadů z místa snad více, než 25 metrů. Na pomoc ihned vyrazili jičínští záchranáři spolu s lékařem v setkávacím systému a z Hradce Králové odstartoval vrtulník LZS.

Letečtí záchranáři vzhledem k místu události vzlétli s kompletní výbavou připraveni realizovat zásah s pomocí lanového podvěsu. Díky mistrovství pilota a precizní součinnosti celé posádky se ale nakonec podařilo s vrtulníkem přistát v bezprostřední blízkosti zraněného.

FOTOGALERIE…

Posádky sanitek pak musely s celou potřebnou výbavou v náročném terénu zdolat kus cesty pěšky. Přivolaní hasiči pomáhali nejen s transportem zraněného. Na skále zůstal sám bez lana doprovod zříceného horolezce. Hasiči-lezci vylezli na nahoru a postarali se o to, aby se osoba dostala bezpečně dolů.

Na místě pomáhala profesionální jednotka hasičů z Jičína, na palubě vrtulníku LZS byl letecký záchranář hasičů z centrální stanice Hradec Králové.

 

Horolezec při pádu utrpěl vážná zranění a musel být uveden do umělého spánku a napojen na přístrojové dýchání. Po stabilizaci životních funkcí jej záchranáři letecky transportovali do traumacentra v Hradci Králové.

Zdroj: ZZS KHK
a HZS Královéhradeckého kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz