Jihomoravský Krimi Městská policie Pátrání Policie senioři Školní okénko Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Základní škola Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Tři nezletilé děti se v lesích na Blanensku ztratily při sbírání hub

BLANENSKO – Houbařská sezóna je již v plném proudu. Z hledání hub se ale může stát nejen pro samotné houbaře, ale i pro jejich rodinné příslušníky nepříjemná událost, a to, když zabloudí nebo se nevrátí někdo z blízkých domů.

Dvě hodiny strachu si ve čtvrtek kolem šesté hodiny odpoledne prožila také maminka tří nezletilých dětí. Spolu s nimi se vydala na houby do lesa u obce Suchý. Když už se začalo stmívat a děti stále nedorazily ani domů, zavolala na linku 158. Případ byl naštěstí do půl hodiny od oznámení uzavřen se šťastným shledáním celé rodiny. Mladí houbaři se sami v pořádku vrátili domů.

Podobný případ se stal také před týdnem. Tentokrát policisté přijali oznámení o tom, že rodina pohřešuje dědečka.  Šestasedmdesátiletý senior se vydal kolem šesté hodiny odpoledne do lesa u obce Ostrov u Macochy. Když se ze sběru hub nevrátil domů a hodiny ukazovali půl devátou večer, z důvodu obavy o jeho zdraví a život kontaktovala rodina policisty. Také zde nebylo potřeba rozsáhlého pátrání, pohřešovaný dědeček byl v pořádku nalezen v devět hodin večer v obci Senetářov.

V souvislosti s posledními dvěma případy, které se staly během jednoho týdne apelujeme nejen na houbaře, ale i na občany, kteří se vydají na výlet do lesa, aby se zamysleli nad následujícími doporučeními.

Pátrací policejní akce jsou většinou složité a náročné. To jak z personálního hlediska, ale také na použití různé techniky. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat, velmi často jde o nepřehledný terén. Doporučujeme tedy především dát o svém úmyslu vydat se houbařit někomu vědět. Je dobré navštěvovat místa, která jsou houbařům dobře známá. Dále je důležité mít u sebe plně nabitý telefon, aby mohla ztracená osoba zavolat o pomoc. Zavolat na tísňovou linku co nejdříve, nečekat třeba až do stmívání. Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod. Policisté pak spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Houbařům se také vyplatí používat GPS lokátory osob – malá zařízení, která se vejdou do kapsy. Lokátory mají SOS tlačítka, které po stisknutí rozešlou na přednastavená čísla SMS zprávu s SOS zprávou a lokací, kde se právě nachází. Rovněž doporučujeme houbařům nosit výrazně barevné oblečení, to může přilákat pozornost policistů při pátracích akcích.

Všem přejeme hodně houbařských úlovků bez jakýchkoliv stresových situací.

Autor: por. Mgr. Lenka Koryťáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz