Krimi Pátrání Policie Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Podvod s investicemi do kryptoměn! Lounští kriminalisté prověřují další útoky podvodníků

LOUNSKO – Lounští kriminalisté prověřují další útoky podvodníků. Pozor na falešné reklamy s kryptoměnou.

Kryptoměny vstoupily do masového povědomí jako alternativa oficiální měny s vidinou rychlého zbohatnutí. Zájem o kryptoměnu se zvyšuje, i když její hodnota je proměnlivá. K tomu přispívá i snadná dostupnost různých kryptoměnových aplikací. Podvodníci si stále nachází nové způsoby, jak docílit vlastního obohacení, zejména když jde o anonymní platební nástroj. Bitcoin s rostoucí hodnotou přitahuje i stále více podvodníků. Ti zneužívají mnohdy nedostatečně informované uživatele, kteří v investici do kryptoměn vidí možnost rychlého zisku.

Internetové podvody bývají detailně promyšlené a mnohdy zahrnují též psychosociální aspekt – snahu o vyvolání důvěry, možnost získání významného profitu. Využívají například výhodné a časově omezené „nabídky“. Poškozený nemusí zprvu tušit, že se stal obětí trestného činu. V některých případech to zjistí, až když se mu zablokuje počítač, dojde k neoprávněnému čerpání finančních prostředků z účtu a podobně.

V uplynulé době policisté na Lounsku přijali oznámení týkající se podvodného jednání s investicemi do kryptoměny. Oznamovatel byl kontaktován neznámým mužem pod záminkou transakcí spojených s kryptoměnou, přičemž oznamovatele přesvědčil, aby si nainstaloval program Anydesk, který umožňuje vzdálený přístup k počítači. Poškozený muž podvodníkovi v rámci tohoto programu předal informace a přístupová hesla k jeho účtu. Následně se muž přihlásil do svého internetového bankovnictví, kam mu neznámý pachatel přes vzdálený přístup převedl desítky tisíc korun, které po určité době opět tento pachatel přeposlal na jiný neznámý účet. V tomto případě nevznikla finanční škoda oznamovateli, ovšem dosud neznámý pachatel se dopustil trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, přičemž mu při dopadení hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody.

Policie ČR varujeme občany před velkým množstvím výše popsaného protiprávního jednání. S touto problematikou se policisté potýkají každý den v rámci celého Ústeckého kraje. Proto dbejte zvýšené opatrnosti na cizí telefonáty, nikdy nikomu nedávejte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, neinstalujte si do svých počítačů program Anydesk – vzdálený přístup k počítači, nikomu neposílejte vaše ofocené doklady ani vaše osobní údaje s daty narození.

Autor: por. Mgr. Kamil Marek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “KRIMI: Podvod s investicemi do kryptoměn! Lounští kriminalisté prověřují další útoky podvodníků

  1. Pingback: Study in Africa

Comments are closed.