Horská služba ČR Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Letečtí záchranáři zasahovali u dvou případů v obtížně přístupném terénu na Bruntálsku a Novojičínsku

BRUNTÁLKO / NOVOJIČÍNSKO – Posádka letecké záchranné služby zasahovala spolu s pozemními týmy během soboty odpoledne u dvou pacientů, kteří utrpěli úraz v obtížně přístupném terénu. Události se odehrály v odstupu necelých dvou hodin na Bruntálsku a Novojičínsku.

Po čtvrt na jednu byli záchranáři voláni na zříceninu hradu Šelenburk u Krnova, kde došlo k pádu jednapadesátiletého muže. Přivodil si poranění dolní končetiny. Přístup k místu je obtížný a pro transport zraněného pozemní cestou nevhodný. Tým proto využil k zásahu jeřábovou techniku a k pacientovi byl vysazen lékař. Po zajištění byl muž vyzvednut vrtulníkem a přepraven na vhodné místo a převzat na palubu stroje.

Velmi podobný průběh měl také zásah v Beskydech. Osm minut po čtrnácté hodině přijali krajští operátoři tísňové volání z oblasti Pusteven. Šestasedmdesátiletá žena spadla při turistice a skutálela se asi dvacet metrů ze svahu. Utrpěla poranění hlavy a podle svědků byla krátce v bezvědomí. I v tomto případě potvrdila rekognoskace nepřístupný terén, který si vyžádal využití palubního jeřábu.

Oba pacienti byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče šetrně přepraveni na urgentní příjem FN Ostrava

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Letečtí záchranáři zasahovali u dvou případů v obtížně přístupném terénu na Bruntálsku a Novojičínsku

  1. Pingback: jarisakti

Comments are closed.