Finance Jihočeský Kultura Pomáháme společenská akce Technika tip redakce Tipy na výlet Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Společnost Blatenská ryba zahájila třídenní podzimní výlov rybníka Labuť

BLATENSKO – Společnost Blatenská ryba, spol. s r.o. dneškem zahájila třídenní podzimní výlov rybníka Labuť, a to v rámci tradiční akce nazvané Blatenská ryba…

Společnost Blatenská ryba hospodaří na téměř 1 600 hektarech rybníků, rozkládajících se na Strakonicku, Písecku a Příbramsku. Zdravá a nezatížená krajina Prácheňska, voda přitékající z lesů a písčité břehy rybníků jsou základem pro chov blatenských ryb, pověstných svou kvalitou daleko za hranicemi.

FOTOGALERIE…

Chov ryb na Blatensku má dlouhou tradici. Rybníky společnosti byly založeny již ve středověku a jsou kromě rybochovného poslání významným krajinným prvkem a dokladem historie kraje. Některé ze současných rybníků vznikly v dříve bažinaté krajině vhodné pro stavbu rybníků velmi brzy. Udává se, že v době Karla IV. bylo nejvíce rybníků v Čechách právě v okolí Blatné a na Poděbradsku. Většina známých velkých rybníků na Třeboňsku a Hlubocku je totiž o 100 až 200 let mladší. Během doby rybníky na Blatensku stále přibývaly, k jejich rušení došlo až v 19.století. Se změnou chovatelských postupů na přelomu 19. a 20. století se znovu zvýšila rentabilita, některé rybníky byly obnoveny a rybnikářství zůstalo na Blatensku významnou součástí zemědělské výroby. Tento region dnes patří k významným jihočeským rybnikářským oblastem, kde je chov ryb dokonale propracován a tvoří součást ekonomického zázemí.

Blatenská ryba spol. s r.o. produkuje kolem 850 t konzumních ryb ročně. Dominuje kapr, trhem jsou však ceněny i další hospodářsky významné ryby – lín, štika, maréna, amur, tolstolobik, candát, sumec, úhoř, okoun a další druhy. Zhruba polovina produkce živých ryb je exportována.

Zdroj: Blatenská ryba
Foto: Pavel Vilímek