HZS Krimi Pardubický Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

V kamnech nikdy nepoužívejte k podpalu hořlavé kapaliny! V Jamném nad Orlicích hořelo v kotelně rodinného domu

JAMNÉ NAD ORLICÍ – Dnes dopoledne vyjížděly jednotky požární ochrany k požáru v rodinném domě Jamném nad Orlicí. Po příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že hořelo v kotelně, kde muž použil při zatápění hořlavou kapalinu v podobě benzínu.

Plamen mu vylétl z kamen a všechen nesprávně uložený hořlavý materiál se vzňal. Při nesprávném zatápění se muž také popálil. Zraněný muž byl ihned převezen do nemocnice. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 10.43 hodin a v 11.39 hodin byl požár zcela zlikvidován. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 3 miliony korun.

Kamna na pevná paliva nesmíte nikdy zapalovat pomocí vysoce hořlavých kapalin (např. benzínu), vždy hrozí vznícení hořlavých par a vážné zranění.

Pro topení nepoužívejte nic, co do kamen nepatří (např. biologický či jiný odpad). Má to nejen nezanedbatelné ekologické důsledky, alte zvyšuje se i riziko poškození kotle, kamen, kouřovodu nebo komína, čímž roste také nebezpečí vzniku požáru.

Autor: por. Bc. Vendula Horáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz