HZS Krimi Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

VIDEO: V objektu bývalého zimního stadionu v Třinci unikl z potrubí metanol, hasiči ho odčerpali několik stovek litrů

TŘINEC – Čtyři hasičské jednotky zasahovaly včera odpoledne u úniku několika stovek litrů metanolu v budově bývalého zimního stadionu v Třinci. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena necelou půlhodinu po poledni. K zásahu byli postupně vysláni profesionální hasiči ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Třinci, Frýdku-Místku a Ostravě-Zábřehu, spolu s nimi i dobrovolní hasiči z třinecké místní části Guty.

K úniku došlo po navrtání potrubí při stavebních pracích, metanol v něm v rámci zastavení technologického provozu chlazení nahradil původní amoniak. Toho detektory hasičů v ovzduší naměřily nevelké množství – koncentrace se pohybovala okolo 80 ppm. Nikdo při události nebyl zraněn.

Hasiči zahájili odvětrávání objektu a v dýchací technice začali metanol zasypávat sorbentem a zároveň odčerpávat speciálním membránovým čerpadlem z chemického automobilu. Do díry, ze které látku čerpali, ji dostávali stěrkami.

Zásah byl ukončen krátce po půl sedmé, do připravené nádoby zasahující jednotky odčerpaly přibližně 900 litrů metanolu, zbylé množství hasiči odstranili nasákavým sorbentem a sorpčními rohožemi.

Zdroj: HZS Moravskoslezský kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz