Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura kulturní akce Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha společenská akce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Dnes je bronzová neděle – zapalujeme proto druhou svíčku na adventním věnci

ČESKO – Právě dnes, tedy v neděli 4. prosince, zapalujeme již druhou svíčku na adventním věnci. Je tu totiž takzvaná bronzová neděle.

Advent znamená latinsky adventus, jeho příchod letos začal 27. listopadu a končí přesně na Štědrý den 24. prosince.

Adventní věnec je tradiční symbol sloužící k odpočítávání čtyř týdnů adventu. Každá adventní neděle během této doby nese své jméno. Jako první v adventním období je neděle železná, následuje bronzová, stříbrná a poslední před vánočními svátky je neděle zlatá.

A kdy se letos zapalují svíčky na adventním věnci?

  • 27.11. 2021 – Železná neděle / první adventní neděle
  • 4.12. 2021 –  Bronzová neděle / druhá adventní neděle
  • 11.12. 2021 – Stříbrná neděle / třetí adventní neděle
  • 18.12. 2021 – Zlatá neděle / čtvrtá adventní neděle

Dříve byly věnce zavěšovány na stuhách, v poslední době jsou především kladeny na stůl. Zapalování stále většího počtu svící vyjadřuje stupňující se očekávání a radost… Víte, že i svíce na adventním věnci mají svoje jména? Variant pojmenování je hned několik. Snadno pochopitelná a přijatelná je varianta se jmény: Naděje, Mír, Přátelství a Láska.

Je tradicí, že na adventním věnci svíčky jsou vždy zapalovány proti směru hodinových ručiček.

Na první adventní neděli zapalujeme první fialovou svíčku, tzv. svíci proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.

Na třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz.

Na čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Čtvrtá adventní neděle může připadnout přesně na Štědrý den.

Mimochodem věděli jste proč například Vězeňská služba ČR má ve svém provedení fialovou barvu? Fialová totiž pochází právě z křesťanské liturgie.

Fialová je totiž barvou pokání, což má symbolizovat i například lítost vězňů nad spáchanými hříchy. Historicky je podle křesťanské liturgie hlavní barva adventu právě fialová. Je to barva pokání a postu, stejně jako barva přivítání příchodu Krále (Ježíše Krista na svět).

Fialová je také barvou utrpení během postní doby a velikonočního týdne. Barva fialová je rovněž barva důstojnosti, pokání a půstu, stejně jako barva přivítání příchodu Krále – Ježíše Krista na svět. Fialová je také barvou postní doby a velikonočního týdne.

Původně byl advent totiž dobou pokání a půstu. V nedávné době však došlo k změně výkladu a v některých církvích byl důraz na půst a pokání nahrazen akcentem na naději a očekávání  druhého příchodu Ježíše Krista.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUÁLNĚ: Dnes je bronzová neděle – zapalujeme proto druhou svíčku na adventním věnci

  1. Pingback: โคเวย์

Comments are closed.