Horská služba ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký LZS Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři Horské služby ze všech horstev po celé republice hlásí svoji připravenost na nadcházející sezónu

ČESKO – V tomto týdnu probíhaly u Horské služby ještě poslední přípravy na přechod do zimního režimu služeb. O víkendu se plánuje rozjezd dalších lyžařských středisek a Horská služba rozšiřuje svoje řady o pracovníky, kteří přicházejí jako posily právě na zimu.

V oblastech, kde tito sezónní zaměstnanci nastupují, probíhají pravidelná předsezónní doškolení zahrnující prověření a upevnění znalostí ze zdravovědy, lavinové prevence, nácviky záchranných akcí v zimních podmínkách, cvičné evakuace z lanové dráhy, nebo ze stromu.

Součástí doškolení je také seznámení s novinkami v aplikacích a programech, které horskoslužebníkům zjednodušují a zrychlují činnost při řešení nastalých situací.

V této zimní sezóně také přijde ke slovu nově zakoupená technika pořízená obměnou za již dosluhující prostředky. Jedná se především o terénní vozidla, která při činnosti Horské služby podstupují extrémní zátěž. Došlo také k doplnění stavu skútrů a čtyřkolek. Toto jsou lehčí terénní stroje a jsou nedílnou součástí každodenní práce záchranářů a osvědčily se pro svoji extrémní výdrž, obratnost v terénu, spolehlivost a flexibilitu při zásazích.

Bezpečnosti pohybu výše zmiňovaných prostředků po sjezdových tratích v lyžařských areálech by měla přispět i novela legislativy, která záchranářům umožňuje oproti minulým letům využívat pro jízdy k neodkladným případům celou šíři sjezdových tratí. Ukládá jim povinnost za jízdy po sjezdovce používat vizuální výstražná zařízení a v nepřehledných místech využívat také zvukovou výstrahu. Zároveň dává lyžařům povinnost chovat se obezřetně a umožnit záchranářům plynulý průjezd k zásahu.

Horská služba si i letos, tak jako každý rok v tuto dobu, dovoluje upozornit návštěvníky hor, aby nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje horské túry s ohledem na svoji fyzickou zdatnost, vybavení, terénní a povětrnostní podmínky. Odměnou budou všem krásné zážitky a radost, které umí přinést jen pobyt v horách.

Přejeme všem návštěvníkům hor, a také všem záchranářům ze všech oborů, kteří se starají o jejich bezpečnost, krásné prožití Vánoc, hodně štěstí v roce 2023 a zimní sezónu plnou slunce.

Autor: Marek Fryš
Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Záchranáři Horské služby ze všech horstev po celé republice hlásí svoji připravenost na nadcházející sezónu

  1. Pingback: auto swiper

Comments are closed.