HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

TRAGÉDIE: Z hořícího domu na Rakovnicku vynesli hasiči osobu bez známek života

RAKOVNICKO – V pátek v půl sedmé večer byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár bývalého statku v katastru obce Oráčov na Rakovnicku. 

Operační důstojník k požáru vyslal jednotky z prvního poplachového stupně. Na místo tak zamířili profesionální hasiči z Rakovníka s dobrovolnými jednotkami obcí Chrášťany, Jesenice a Kněževes. Plameny šlehají až ke stropu. Dům je zakouřen. Uvnitř někdo bydlí. To byly další informace, které zazněly do telefonu tísňové linky.

Ihned po příjezdu první jednotky k události se vydala průzkumná skupina do hořícího objektu, aby ho prohledala, zda se uvnitř někdo nenachází. Po chvíli hledání hasiči vynesli z objektu osobu bez známek života, u které i přes veškerou snahu posádky zdravotnické záchranné služby lékař konstatoval exitus.

FOTOGALERIE…

Vzhledem k rozsahu požáru velitel zásahu vyhlásil druhý poplachový stupeň. Na pomoc tak vyjely dobrovolné jednotky z Hvozdu a Kolešova a v rámci mezikrajské spolupráce také profesionální hasiči ze stanice Podbořany z Ústeckého kraje. Cisterny jezdily doplňovat vodu na čerpací stanoviště zřízené u nedaleké Věznice Oráčov.

Hasební práce probíhaly z vnitřku budovy a za pomoci výškové techniky byla rozebírána střešní konstrukce společně s vyhledáváním skrytých ohnisek požáru. Částečné odkrytí střechy umožnilo rychlejší odvětrání objektu od kouře. Padající stropy a vyvalená přední stěna včetně štítu však donutily hasiče opustit vnitřek domu a zasahovat jen zvenčí. Z toho důvodu byl na místo povolán druhý automobilový žebřík, v tomto případě ze stanice Kladno, odkud vyrazil i protiplynový automobil na doplňování lahví k dýchací technice.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce před půlnocí, kdy byla ohlášena jeho lokalizace. Okolo vyvalené stěny byla pomocí pásky vytyčena nebezpečná zóna, kam hrozilo její zřícení. Přes noc nad požářištěm dohlížela dobrovolná jednotka Jesenice. Ráno pak pokračovalo vyhledávání a dohašování drobných skrytých ohnisek, na místo se vrátili i vyšetřovatelé.

Předběžná škoda byla vyčíslena na jeden milion korun na stavební konstrukci a vybavení bytové jednotky, která byla v areálu bývalého statku. Hasebním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve stejné výši. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Po dobu zásahu zálohovala rakovnickou stanici dobrovolná jednotka Lubná, která byla v pohotovosti na své zbrojnici pro případ další mimořádné události.

Autor: kpt. Ing. Tomáš Bakalář

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “TRAGÉDIE: Z hořícího domu na Rakovnicku vynesli hasiči osobu bez známek života

Comments are closed.