Auto-Moto Doprava Krimi Policie Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Syřané do Německa nedojeli! Kriminalisté zahájili trestní stíhání 42 letého Maročana pro zločin Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice

ÚSTECKÝ KRAJ – Kriminalisté zahájili trestní stíhání 42 letého Maročana pro zločin Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Obviněný byl na dálnici D8 zadržen policejní hlídkou při převozu čtyř Syřanů do Německa. Hrozí mu až 8 let trestu odnětí svobody.

V pondělí krátce po půlnoci, zjistila hlídka dálničních policistů provádějící dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na dálnici D8 ve směru jízdy od Prahy na Ústí nad Labem, nestandartní chování jednoho z účastníků silničního provozu. Vozidlo se policisté rozhodli zastavit a zkontrolovat. Vozidlo bylo zastaveno u exitu poblíž Roudnice nad Labem předepsaným způsobem za užití VRZ a červeného nápisu “POLICIE NÁSLEDUJ ZA MNOU”.

Při kontrole vozidla a jeho posádky pojala hlídka podezření na nelegální migraci, neboť osobní doklady předložil pouze dvaačtyřicetiletý řidič – státní příslušník Marockého království s povolením pobytu v ČR. Další 4 spolucestující neměli u sebe žádné doklady totožnosti. Následně bylo zjištěno, že se jedná o Syřany ve věku 55, 34, 23 a 18 let. Údajně měli cestovat přes Turecko směr Srbsko, přes Slovensko do České republiky a dále do Německa. Posádka vozu tak putovala na služebnu cizinecké policie, kde s nimi příslušníci provedli základní úkony a vyslechli je za přítomnosti tlumočníků. Po ukončení správního řízení došlo na základě readmisní dohody k jejich předání na území Slovenské republiky.

Řidiče, který měl být členem organizované skupiny převaděčů a měl se snažit cizince za úplatu dostat do Německa a dále měl napomáhat k nedovolenému překročení státní hranice, již litoměřičtí kriminalisté obvinili ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Autor: nprap. Pavla Kofrová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz