LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři resuscitovali muže po pádu ze schodů domu na Bruntálsku! Do nemocnice byl v kritickém stavu transportován letecky

BRUNTÁLSKO – Týmy záchranářů Moravskoslezského kraje zasahovaly včera večer u muže se selháním životních funkcí na Bruntálsku. Operátoři přijali informaci o události v Krnově před jednadvacátou hodinou s tím, že postižený spadl ze schodů a je v bezvědomí. Pomoci ihned vyjely dva pozemní týmy, následně byl k misi povolán také vrtulník LZS.

Pětapadesátiletého muže nalezli blízcí ležet pod schody, v době příjezdu týmů záchranné služby nejevil známky života – zasahující lékař u něj zjistil poranění hlavy, bezdeší a zástavu krevního oběhu. Posádky proto ihned započaly s poskytováním rozšířené resuscitace. Pacientovi byly zajištěny dýchací cesty a přístrojem řízená ventilace, zaveden vstup do kostní dřeně pro podávání léků, záchranáři prováděli více než čtvrt hodiny také nepřímou srdeční masáž. Poté se podařilo obnovit pravidelnou činnost srdce.

Muž byl pomocí vyprošťovacího rámu uložen do podtlakové matrace a připraven k transportu, k němuž byl povolán tým leteckých záchranářů. Vrtulník jej v kritickém stavu přepravil na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz