Jihomoravský Krimi Nezaradené Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEO: Devět cizinců skončilo v poutech za převozy nelegálních migrantů především do Německa

ČESKO – Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v uplynulých dnech realizaci trestní věci s krycím názvem PASS, která se týkala převozů nelegálních migrantů přes území Maďarska, Slovenska a České republiky do cílové země, kterou bylo zpravidla Německo, případně další státy západní Evropy. 

Kriminalisté se věcí začali zabývat v létě loňského roku. Na případu spolupracovali s kolegy z Maďarska, Slovenska a Německa. Organizovaná skupina měla trestnou činnost páchat zejména z prostor kanceláří jedné obchodní společnosti v Brně, která byla založena obviněnými s cílem dodávat zahraniční zaměstnance na trh práce v České republice. V rámci prokázaných a zadokumentovaných převozů osob měli obvinění svojí činností získat několik milionů korun.

Při realizaci případu, která probíhala v Brně, Praze a Mladé Boleslavi, bylo provedeno 5 domovních prohlídek, 9 prohlídek jiných prostor a pozemků, ale i další úkony trestního řízení. Následně bylo 9 cizinců obviněno z trestných činů „účast na organizované zločinecké skupině“ a „organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice“ spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Kriminalisté rovněž zajistili 3 motorová vozidla.

Dosud bylo zadokumentováno cca 130 případů převezených migrantů, nicméně je předpoklad, že tento počet se navýší. K převozům osob měla skupina využívat své krajany.

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavnímu organizátorovi trest odnětí svobody až na 12 let, ostatním členům skupiny hrozí až desetileté tresty.

K věci je třeba dodat, že obvinění se ke své trestné činnosti téměř bez výjimky doznali a uvedli, že se převozy začali zabývat od jara 2022. Policistům se tedy podařilo detekovat jejich činnost již při počátku jejich působení v České republice.

Při úkonech trestního řízení s kriminalisty NCOZ spolupracovali policisté Útvaru rychlého nasazení, Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci.

Pět obviněných bylo vzato do vazby. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně.

Autor: plk. Mgr. Jaroslav Ibehej

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz