Auto-Moto dobrovolní hasiči Doprava HZS Krimi Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský stroj Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUALIZUJEME OBRAZEM: Kladenský kovošrot zasáhl obrovský požár, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu


KLADENSKO – Dnes krátce před polednem přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o začínajícím požáru v kladenském kovošrotu, který se nachází v průmyslové zóně před vjezdem do města od Buštěhradu. 

rajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ihned po příjezdu prvních hasičů bylo upřesněno, že jde o rozsáhlý požár, který zachvátil obrovskou hromadu autovraků, které jsou naskládány na ploše asi 80×20 metrů do výšky deseti metrů.

Vzhledem k rychlosti šíření požáru a nebezpečí přeskočení plamenů na drticí linku a přilehlou halu nechal velitel zásahu vyhlásit druhý poplachový stupeň a požádal o posily s velkými cisternami. Oheň nabíral neustále na síle a krátce před půl jednou byl vyhlášen třetí stupeň a po dalších dvaceti minutách nejvyšší, to znamená zvláštní stupeň požárního poplachu.

K události se tak sjelo přes dvacet profesionálních a dobrovolných jednotek s třiceti cisternami, jedním automobilovým žebříkem, několika speciálními hasicími kontejnery, protiplynovým automobilem se zásobou dýchací techniky a lahví se stlačeným vzduchem a dorazila i další dopravní a velitelská vozidla. Na místě bylo přes sto dvacet hasičů. Pro jejich efektivnější nasazování a koordinaci prací byl zřízen štáb velitele zásahu, zároveň byl z kladenské centrální stanice povolán spojový vůz.

Na zdolání plamenů nasadili hasiči nejprve osm vodních C proudů, které postupně doplňovali o další. Ke zvýšení účinnosti hašení přispělo přidání pěnidla, na některých úsecích byla použita i těžká pěna. Především na chlazení tlakových lahví byly uplatněny monitory. Kvůli velké potřebě vody bylo u jednoho z rybníků v nedalekém Buštěhradě zřízeno čerpací stanovitě, ze kterého byla voda dovážena kyvadlově. Obranými proudy byla ochlazována třídicí a dopravní linka i s přilehlou halou, které se tímto způsobem podařilo uchránit.

Přivolána byla také Chemická laboratoř středočeských hasičů z Kamenice, která po dojezdu objížděla vytipovaná místa v Kladně (např. Kročehlavy a Dubí) i v okolních obcích (Velké Přítočno, Dolany, Hostouň a Makotřasy) a kontrolovala kvalitu ovzduší. Chemici však nikde nenaměřili zdraví škodlivé hodnoty, k čemuž přispělo i příznivé počasí, neboť foukal jen slabý vítr a dým z požářiště stoupal vzhůru. O situaci byl vyrozuměn primátor Kladna a místní rádio prostřednictvím vysílání informovalo občany o události s doporučením omezit větrání, a to i přesto, že žádné nebezpečí nehrozilo.

Po poradě štábu velitele zásahu bylo přes operační středisko generálního ředitelství požádáno o pomoc s velkokapacitními cisternami Titan a Taurus ze Záchranného útvaru HZS ČR ze základen ve Zbirohu a v Jihlavě. Na doplňování pohonných hmot vyjel v rámci mezikrajské spolupráce velkoobjemový tankovací kontejner s naftou a benzínem z centrální plzeňské stanice Košutka.

Pro zasahující hasiče zajistil přítomný zástupce firmy občerstvení i pití. Štáb velitele zásahu nechal povolat na stanice Kladno, Slaný a Stochov několik příslušníků z mezisměnového volna pro případ nočního střídání, protože zásah byl poměrně náročný. Současně se řešilo i zabezpečení dalších velkokapacitních cisteren z ostatních územních odborů HZS Středočeského kraje pro předpokládané pokračování zásahu v nočních hodinách a také zajištění dostatečného množství osvětlovacích balonů.

Během hašení došlo ke zranění dvou dobrovolných hasičů. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Oba byli převezeni na vyšetření do kladenské nemocnice; zraněný hasič byl propuštěn do domácího léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.

FOTOGALERIE…

V 19.21 hodin byla operačnímu středisku ohlášena lokalizace požáru.

Vyšetřovatelé zatím nemohli na požářiště vstoupit, takže na objasnění příčiny vzniku požáru budou pracovat i v následujících dnech. Přímé škody byly vyčísleny na deset milionů korun, uchráněné hodnoty byly předběžně odhadnuty na dvě stě milionů korun.

Zasahující jednotky k 19. hodině:

HZS Středočeského kraje
CHS (centrální hasičská stanice) Benešov, Kladno, Kolín, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram
HS (hasičská stanice) Čáslav, Kralupy nad Vltavou, Rakovník, Slaný, Stochov, Uhlířské Janovice
CHL (chemická laboratoř) Kamenice

Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí
Brandýsek, Braškov-Valdek, Buštěhrad, Hostivice, Hostouň, Hřebeč, Chyňava, Kněževes, Lány, Lhota, Nové Strašecí, Pchery, Pletený Újezd, Rynholec, Smečno, Stehelčeves, Středokluky, Unhošť, Vinařice, Zákolany
​JSDHO Žilina zálohovala CHS Kladno a JSDHO Zlonice zálohovala HS Slaný.

CHS Plzeň – Košutka
ZÚ HZS ČR – základny Jihlava a Zbiroh
SŽ Kralupy nad Vltavou

Autor: Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUALIZUJEME OBRAZEM: Kladenský kovošrot zasáhl obrovský požár, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu

  1. Pingback: Devops consulting

Comments are closed.