DÍTĚ V OHROŽENÍ Horská služba ČR Krimi Městská policie Pátrání Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Úspěšnou pátrací akci po ztraceném desetiletém chlapci s autistickou poruchou mají za sebou horští záchranáři z Orlických hor


ORLICKÉ HORY – Úspěšnou pátrací akci po ztraceném desetiletém chlapci s autistickou poruchou mají za sebou horští záchranáři z Orlických hor. Chlapce objevili včera večer po zhruba hodinovém pátrání nedaleko vrcholu Velká Deštná.

Desetiletý chlapec se ztratil zhruba kolem 21. hodiny večerní právě asi 100 metrů od nejvyššího vrcholu Orlických hor. S rodinou tam byl na pozorování západu slunce. V husté mlze a za nepříznivého počasí se od rodiny oddělil a ztratil orientaci. Rodina po několika desítkách minut neúspěšného pátrání kontaktovala Horskou službu kolem 22. hodiny.

“V tísňovém telefonátu nás tatínek chlapce informoval o tom, že hoch je velmi bázlivý, nebude reagovat na volání a jediné na co slyší, je jeho zdrobnělé křestní jméno. Bylo nám jasné, že musíme postupovat velmi rychle a zároveň citlivě,“ říká zasahující horský záchranář Jan Hepnar. Do terénu vyrazilo celkem 13 horských záchranářů, z toho 6 psovodů se svými čtyřnohými parťáky z Orlických hor, Krkonoš i Jeseníků. Okamžitě byla také informována Policie ČR.

Prvořadým úkolem pro záchranáře bylo prohledání všech dostupných cest a stezek v okolí místa ztráty. Zhruba po padesáti minutách pátrací akce objevil chlapce při cestě terénním autem po jedné z cest právě záchranář Jan Hepnar.

„Chlapec při prvním kontaktu nejevil prakticky žádné známky emocí. Postupoval jsem v komunikaci tak, jak mi doporučili jeho rodiče. Naštěstí jsem ho nevylekal a chlapec nastoupil do auta. V pořádku jsem ho pak předal do rukou rodičů,“ popisuje okamžik záchrany Jan Hepnar. Horská služba děkuje za spolupráci při úspěšné záchranné akci Policii ČR a za klidnou komunikaci také rodičům ztraceného hocha.

Pro návštěvníky hor z uvedeného příběhu plyne poučení, že i když se hory zdají přes den vlídné a panuje v nich krásné jarní počasí, k večeru a v noci stále padají teploty pod nulu, často se objevují přeháňky, mlhy a fouká silný vítr. Nepodceňujte proto plánování vašich výletů.

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz