Auto-Moto Doprava Finance Konference Krimi Policie politici Politika Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Kriminalisté úspěšně objasnili případ rozsáhlého korupčního jednání při získávání řidičských oprávnění na Děčínsku


DĚČÍNSKO – Policisté prezentovali případ rozsáhlého korupčního jednání při získávání řidičských oprávnění na Děčínsku, který dospěl k obžalobě. Včera se uskutečnila tisková konference Územního odboru Policie ČR Děčín.

Konference se týkala úspěšně objasněného případu rozsáhlého korupčního jednání při získávání řidičských oprávnění na Děčínsku. 

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality děčínského územního odboru v říjnu loňského roku ukončili vyšetřování rozsáhlého korupčního jednání při získávání řidičského oprávnění na Děčínsku a podali návrh na podání obžaloby celkem 6 osob. Případ  týkající se  ovlivňování průběhu závěrečných zkoušek při získávání řidičského oprávnění nyní dospěl k obžalobě. 

Vyšetřování případu bylo od samého počátku velice náročné a to zejména s ohledem na vysoký počet osob, kterých se dotýkalo.  Případ se velmi obtížně objasňoval také s ohledem na specifické problémy, spojené s obtížným dokazováním korupce.  Celý případ začali v listopadu roku  2019 prověřovat děčínští kriminalisté.  Po několika měsících intenzivní operativní činnosti  v říjnu roku 2020  kriminalisté zadrželi 3 osoby a následně zahájili  trestní stíhání šesti osob.

Dva muži, zkušební komisaři Městského úřadu ve Varnsdorfu,  byli tehdy  obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a ze zločinu přijímání úplatku. Přijetí úplatku bylo prokázáno u 24 případů.  Oba komisaři měli provádět po delší dobu zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění v rozporu s právními předpisy. Svoji pravomoc zneužili u 722 žadatelů o řidičské oprávnění z celé České republiky.

Dále byli obviněni z trestného činu  podplácení tři zástupci  autoškol, osoby samostatně výdělečně činné v oboru provozování autoškol, kteří měli opakovaně poskytovat zkušebním komisařům finanční a jiné úplatky za to, že jako zkušební komisaři žadatelům o řidičská oprávnění   zkontrolují  a opraví testy v aplikaci Ministerstva dopravy ČR, tak aby testy byly  splněny.  Finanční hotovost měli předávat minimálně od ledna do srpna roku 2020.  U jednoho z těchto tří zástupců autoškol vyšetřovatelé rozšířili trestní stíhání  ještě o trestné činy přijetí úplatku a padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.

Poslední trestně stíhanou osobou byl tlumočník a to pro trestné činy podplacení a křivého tlumočení, zneužití pravomoci úřední osoby a nedovolená výroba a držení pečetidla a úředního razítka.

V rámci pokračujícího  vyšetřování kriminalisté zjistili další skutečnosti,  na jejichž základě vyšetřovatelé později obvinili ještě další dvě osoby.  A to jednoho z žadatelů o řidičské oprávnění, kterého obvinili ze  zločinu  podplacení a jednoho dalšího provozovatele autoškoly, kterého obvinili  z trestného činu pomoci při trestném činu zneužití pravomoci úřední osoby.

V říjnu loňského roku kriminalisté ukončili vyšetřování a policejní komisař podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na šest osob, neboť trestní stíhání jednoho ze zkušebních komisařů bylo z důvodu nepřípustnosti zastaveno a protiprávní jednání jednoho z obviněných bylo vyloučeno k samostatnému projednání u soudu. 

Případ nyní dospěl k obžalobě.  V březnu letošního roku dozorový okresní státní zástupce podal obžalobu na šest osob – zkušebního komisaře, tlumočníka  a čtyři zástupce autoškol.

Kriminalisté v souvislosti s tímto rozsáhlým případem zasahovali na několika místech, i v sídle zkušebních komisařů  na Odboru správních agend a dopravy Městského úřadu Varnsdorf. Provedli tři domovní prohlídky a jednu prohlídku nebytových prostor, přičemž zajistili finanční hotovost  v částce přesahující jeden milion korun a valuty. Tyto finanční prostředky by měly podle kriminalistů pocházet z trestné činnosti. 

V případě prokázání viny u soudu hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 1 roku  do 10 let. 

Informace k popsanému případu médiím poskytli ředitel Územního odboru Děčín plk. Ing. Tomáš Kolbaba, vedoucí  oddělení hospodářské kriminality mjr. PhDr. Mgr. Roman Rážek, vyšetřovatelé oddělení hospodářské kriminality por. Mgr. Martin Czepan, por. Bc. Pavel Bílek a dozorový státní zástupce Mgr. Lukáš Otipka. 


Autor: por. Bc. Eliška Kubíčková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz