Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Podcast Praha prezident společenská akce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUALITA: Prezidentské poštovní známky jsou dneškem již v prodeji…


ČESKO – Zájemci o prezidentský aršík si mohou soubor deseti poštovních známek pořídit od středy 7. června na pobočkách České pošty a na jejím e-shopu.

Cena je 230 korun za celý aršík, jednotlivé známky se nebudou prodávat samostatně. Náklad aršíků je 100 tisíc kusů, známky jsou samolepící a je možný, v případě zájmu, jejich dotisk. Ten v současné době není aktuálně v plánu.

Autorem výtvarného návrhu je Petr Štěpán. Celý aršík obsahuje deset známek s nominální hodnotou zastoupenou písmenem B, každou s portrétem prezidenta České republiky, ale s pozadím v jiné barvě, která se váže k nějakému místu, události nebo věci, které souvisí s českou kulturou a historií.

Inspirací pro barvy na známkách byly například česká hymna, literární díla nebo tradiční řemesla. Na pozadí portrétu českého prezidenta tak lze najít barvy jako květolipová, českomotorková, babičkově malinovková, hřibově pravá, poskalinová, spodně kvašená, cibuláková, letněbouřková rozmarná, vontská špendlíková a šumněborová.

PODCAST:

Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 191kB)

Zdroj: Česká pošta

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz