Kultura Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Dlouholetý obrnický hasič Josef Choreň převzal nejvyšší ocenění

OBRNICE/PŘIBYSLAV – Nejvyšší hasičské ocenění, čestný titul Zasloužilý hasič, převzal minulý týden v přibyslavském Centru hasičského hnutí dlouholetý dobrovolný hasič z Obrnic na Mostecku Josef Choreň. Od roku 2015 je také nositelem Řádu sv. Floriána, patrona hasičů. Na slavnostním ceremoniálu nechyběli ani obrnický starosta Stanislav Zaspal a starosta obrnického sboru dobrovolných hasičů Miroslav Caba.

„Na naše dobrovolné hasiče jsme pyšní a jsme hrdí na jejich tradici. Díky jejich práci s dětmi a mládeží má sbor zajištěnu perspektivu, navíc slaví úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích. Velkou zásluhu na tom má právě i Pepa Choreň, za což mu patří obrovský dík. Naši hasiči se velmi aktivně zapojují do činnosti obce. I proto provoz, vybavení a sportovní či společenské akce dobrovolné jednotky dlouhodobě a pravidelně podporujeme,“ nešetřil slovy chvály Stanislav Zaspal.

Do řad dobrovolných hasičů Josef Choreň vstoupil v roce 1967 nejprve v obci Malé Březno a po přestěhování o sedm let později pokračoval v činnosti dobrovolného hasiče v Obrnicích. Jako řadový člen sboru se věnoval výchově mladých hasičů. Pro své osobní a odborné znalosti byl zvolen předsedou základní organizace sboru požární ochrany (SPO) a tuto funkci vykonával dvě volební období. Opustil ji v době, kdy byl zvolen do zastupitelstva obce Obrnice a následně vykonával funkci uvolněného předsedy místního národního výboru, a to až do roku 1990.

Josef Choreň postupně absolvoval několik odborných kurzů pro získání potřebné odbornosti a následně vstoupil do jednotky požární ochrany obce, nejprve jako strojník. Od roku 1990, tedy už úctyhodných 28 let, je velitelem této jednotky a také členem okresní odborné rady velitelů. Vedle řízení jednotky se stále aktivně zapojuje do práce s mládeží do veškeré společenské činnosti obce.

PSALI JSME TAKÉ: ZAUJALO NÁS: Vladimír Paťava z Litvínova získal nejvyšší hasičské ocenění, a to čestný titul ZASLOUŽILÝ HASIČ

Autor: Jan Foukal

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz