Liberecký Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Nejskromnější stanice profesionálních hasičů zahájila provoz v Doksech u Máchova jezera! Hasiči dočasně slouží ve speciálních kontejnerech

DOKSY – Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje zahájil včera, tedy v pátek 1. června provoz nové stanice v Doksech na Českolipsku. I přes počáteční nepohodlí se rozhodli příslušníci sboru zajišťovat požární ochranu již od počátku června.

„Tato oblast profesionální hasiče potřebuje a my jsme si toho vědomi. Navýšili jsme tedy početní stavy příslušníků, a ti se musí před letní turistickou sezónou nutně seznámit s hasebním obvodem a všemi jeho riziky. Proto jsme přistoupili k velmi specifické variantě a otevřeli jsme stanici jen se základním a velmi omezeným vybavením.“ uvedl ředitel HZS LK, plk. Ing. Luděk Prudil, těsně před tím, než spolu se starostkou města Doksy, Ing. Evou Burešovou, zacinkal na hasičský zvon a vyhlásil tak jednotce první požární poplach.

Stanice je dislokována v dočasných prostorech areálu Správy státních hmotných rezerv v ul. 5. května, bez jejich pomoci by si hasiči jen těžko poradili, a proto si vstřícného postoje Správy státních hmotných rezerv váží. Hasiči mají pro tuto chvíli k dispozici pouze velitelský kontejner, nouzové sociální zařízení, zahradní sprchu, kontejner na skladování materiálu, motorový člun a cisternovou automobilovou stříkačku. V době zkušebního provozu, který potrvá do poloviny července, bude výkon služby zajištěn atypicky v tzv. denním a nočním režimu. Během dne bude jednotka přítomna na stanovišti v Doksech a na noc se přesune na stanici do České Lípy. Z tohoto důvodu byl vypracován denní a noční poplachový plán.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje plánuje do poloviny července na připravené části pozemku vybudovat pomocí stavebních buněk tzv. buňkoviště, které bude hasičům dále sloužit jako plnohodnotná stanice do té doby, než bude dokončena budova nové stanice Doksy. V tuto chvíli má HZS LK v majetku vlastní pozemek určený pro výstavbu, zpracovaný projekt i vydané stavební povolení. Bohužel chybí investiční finanční prostředky pro celkovou výstavbu objektu. Jak říká krajský ředitel Hasičského záchranného sboru: „Byli bychom rádi, kdyby se podařilo stanici vybudovat a otevřít do roku 2020. Do té doby budeme činnost zajišťovat v provizorních podmínkách. Nemůžeme si dovolit nechat tuto oblast jednotkami požární ochrany nepokrytou.“

Hlavními důvody, proč byly pro novou výjezdovou stanici vybrány právě Doksy, je jejich velká spádovost kolem 140 tisíc lidí a obecně nízké pokrytí jednotkami požární ochrany v této oblasti. Jde o vyhledávanou rekreační oblast, k jejíž významným dominantám patří Máchovo jezero. Dalším pádným argumentem pro zřízení stanice právě v Doksech je, že tudy vede silnice č. 38 spojující místo s Mladou Boleslaví a také problémová komunikace č. 9 z Mělníka do České Lípy. Obě trasy jsou velmi exponované a jsou to úseky s častým výskytem vážných dopravních nehod, zejména osobních automobilů a motorkářů. V neposlední řadě je v Doksech a okolí vysoké riziko vzniku požárů v přírodním prostředí. To dokazuje například nedávný rozsáhlý požár lesního porostu nedaleko Dubé. Ten zaměstnával v jednu chvíli až 20 jednotek hasičů najednou a na pomoc vyjely i jednotky vzdálené 70 kilometrů.

Zahájením provozu nové stanice a následnou výstavbou kvalitního zázemí pro příslušníky HZS LK v Doksech budou zajištěny podmínky pro rychlý výjezd k mimořádným událostem. Požární ochrana se na Českolipsku díky nové stanici profesionálních hasičů dostane na velmi vysokou úroveň.

OBRAZEM: Nejskromnější stanice hasičů zahájila provoz v Doksech…

Autor: por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář