Kultura Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NAPSALI JSTE NÁM Z KULTURY: Zámek Vrbičany na Lovosicku bude hostit netradiční společensko-kulturní piknik

LOVOSICKO – V areálu Zámku Vrbičany na Lovosicku se uskuteční kulturní zámecký piknik spojený s nočním karnevalem, a to hned z několika důvodů. Prvně jako „pomoc zámku.“ Zámek totiž není příliš známá historická památka. Navíc se bohužel nenalézá poblíž žádné železniční trati a dobrá není ani autobusová doprava. Vzhledem k tomu, že je stále v rekonstrukci, nemůže zatím návštěvníkům nabídnout žádné velké sbírky. Snaží se ale sloužit jako místo kulturního a společenského setkávání, a k tomu slouží právě akce podobného typu.

Cílem je oslovit co největší množství lidí z nejširšího zájmového okruhu. Již se zde konala a konají setkání příznivců country a folku, akce s historickou tématikou, řemeslná setkání – kováři, nožíři a řezbáři nebo pravidelné kroketové turnaje. Piknik by měl být jednou z dalších akcí, která přitáhne návštěvníky a upozorní na zámek i práci, která se na něm už provedla a dále provádí, aby se památku podařilo zachránit. Návštěvnost je důležitá i z toho důvodu, že zisky ze vstupného na zámek i akce jdou na obnovu zámku.

Druhým důvodem je uspořádat setkání lidí, kteří mají rádi steampunk, (viktoriánskou dobu, vrcholné baroko a podobné nebo odvozené subkultury) mimo velká města jako je Brno a Praha. Mnoho lidí, kteří těmto stylům fandí, buď o těchto akcích moc neví, nebo nemá možnost na akce dorazit. Zámek a park ve Vrbičanech má tu výhodu, že se nenalézá v obydlené zástavě uprostřed města a je k dispozici velká zatravněná plocha s rybníčkem a stinnými místy vlastně bez omezení po celý den až do pozdních večerních hodin. Je zde i možnost využít k fotografování prostory zámku a to jak opravené části vybavené nábytkem, tak i rozestavěné urbexové části k žánrovým fotografiím.

Akci pořádají tři kamarádi: Petr „Rasken“ Chaloupka – kastelán zámku a dvojice „tvořičů“ (nechci psát výtvarníků) Martin „Matty“ Krch – kreslíř, malíř, grafik a příležitostný fotograf a spisovatel a Kristýna Ansorgová – fotografka, spisovatelka a básnířka, kteří vystupuje jako Cirque De La Décadence. Zatím jen dvojice spolu tvoří již několik let, ale teprve v letošním roce vznikl projekt CdlD, který spojuje prvky Steampunku, postapo žánru, okultismu, hororu a filmového expresionismu v oblasti vizuální tvorby (foto, kresba, malba) a psané tvorby (povídky a básně s hororovou a okultní tématikou s lehce sexuálním podtextem). Přesně dle tematických pravidel expresionismu. Prostě vše, co může na mnohé působit dekadentně. Časem plánujeme i tvorbu krátkých tematických filmů a použitím trikové tvorby bez digitálních efektů. (viz. Murnau, Lang, Zeman). Doufáme proto, že najdeme i další fanoušky těchto žánrů, kteří časem cirkusový tým rozšíří.

Více o plánovaném srpnovém Zámeckém pikniku a nočním karnevalu naleznete také ZDE a také na Facebooku či na webu: https://cirquedecadence.webnode.cz/

Zámek Vrbičany

Pozdně barokní zámek Vrbičany byl postaven v letech 1786–1789 Františkem Kresselem z Kvaltenberka, pravděpodobně na místě původní středověké tvrze. Jedná se o jednopatrovou budovu, jejíž střední část je předsunutá a dvoupatrová. Zámek se nachází nedaleko Lovosic. Roku 2011 získala zdevastovaný zámek (dříve zde bývalo učiliště) firma Sempra Vrbičany a pustila se do jeho záchrany. Byl vyčištěn zanedbaný park, opravena střecha, začalo se s rekonstrukcemi fasád (jejich dokončení je plánováno na rok 2020) a postupně se rekonstruují interiéry zámku. V přízemí je již opravena salla terrena a šest pokojů, v prvním patře, kde jsou zbytky původních barokních maleb, rekonstrukce teprve začíná. V budoucnu by zámek měl sloužit jako multikulturní centrum, výstavní a společenský prostor, počítá se i s několika pokoji pro ubytování návštěvníků.

Více o zámku na: http://www.zamekvrbicany.cz/

FOTOGALERIE Z PODOBNÉ AKCE… 

Autor: Martin Krch
Foto: Karel Kotrč a Martina Černá
Em Desire photography

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NAPSALI JSTE NÁM Z KULTURY: Zámek Vrbičany na Lovosicku bude hostit netradiční společensko-kulturní piknik

Napsat komentář