Krimi Liberecký Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Za požárem včelína stála nedbalost

LIBERECKÝ KRAJ – K nahlášenému požáru včelína, v bezprostřední blízkosti lesa, vyjely do obce Mařenice – Dolní Světlá tři jednotky hasičů.

Událost oznámila na linku 150 sama majitelka ve čtvrtek 2. 8. po 14:00 hodině. Požár zděného včelího úlu o rozměrech 3 x 5 metrů byl již ve III. fázi hoření. Oheň zasáhl i část lesa a travního porostu o ploše 10 x 10 metrů

Pro cisternové automobilové stříkačky byl kvůli členitému terénu přístup k zasaženému objektu nemožný, proto byl požár do rozvinutí hadicového vedení likvidován pouze jednoduchými hasebními prostředky a to hlavně v místě šíření do lesa. Když dostaly jednotky vodu na požářiště, zahájily hasební práce dvěma útočnými proudy vody a podařilo se jim zachránit některá včelstva přilehlá k budově. Za pomoci termokamery byl objekt rozebrán a jednotky dohasily skrytá ohniska.

Příčinou požáru bylo neopatrné zacházení se sirnými knoty, jež majitelka používá při péči o včely. Odhad škody činí 90 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 50 tisíc korun.

Vzhledem k nařízení hejtmana 3/2016, které v okrese Česká Lípa zakazuje manipulaci s otevřeným ohněm v přírodním prostředí, byla majitelům včelína udělena bloková pokuta za přestupek.

Zdroj : HZS LIBERECKÉHO KRAJE

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “Za požárem včelína stála nedbalost

Napsat komentář