Doprava Krimi Praha Složky IZS YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEO: Pražští strážníci převzali do služby nové služební vozidlo určené pro odvoz opilých osob

PRAHA – Nové služební vozidlo Mercedes – Benz Sprinter pro odvoz osob pod vlivem alkoholu má zajistit lepší bezpečnost a komfort nejen pro přepravované osoby, ale i pro strážníky a policisty. Vozidlo má pohon na všechna čtyři kola, je vybaveno nezávislým topením, klimatizací nebo třeba kamerovým systémem pro sledování prostoru pro přepravované osoby a pracovními světlomety osvětlujícími okolí vozidla.

Kabina osádky má 4 místa k sezení a je vybavena radiostanicí a výstražným světelným a zvukovým zařízením pro právo přednosti v jízdě. Zajímavostí je pak další speciální vybavení (záchranářský batoh, defibrilátor, dezinfekční prostředky a analyzátor alkoholu v dechu), které je přístupné, obdobně jako u sanitních vozidel, i z vnějšku automobilu.

Uvnitř nástavby jsou dvě sedadla pro podnapilé osoby a jedno sedadlo pro osobu provádějící dohled. Dále je zde umístěn speciální vozík pro osoby neschopné chůze s možností pohybu po schodech a s nosností až 180 kg. Sedadla pro podnapilé osoby jsou posuvná a jsou vybavena tříbodovými bezpečnostními pásy.

Nástavba má zadní vstup s křídlovými dveřmi. Vnitřek nástavby je vyroben z odolných materiálů s ohledem na snadnou údržbu, dezinfekci, dezinsekci a je možné ho vypláchnout i tlakovou vodou.

Pořizovací cena automobilu včetně speciálních úprav činila 2.306.485,- Kč bez DPH.

Radní pro bezpečnost a prevenci kriminality Libor Hadrava k tomu uvádí: „Vozidlo pro odvoz opilých osob funguje 24 hodin každý den v roce a strážníci, kteří tuto službu vykonávají, jsou prakticky stoprocentně vytížení, protože působnost těchto speciálních hlídek zasahuje celé území metropole. Na specifikaci vozidla se podíleli i samotní strážníci zajišťující tuto službu. Jejich poznatky a zkušenosti byly při jeho vývoji nesmírně důležité.“

Nové vozidlo Mercedes – Benz Sprinter 216 má oproti již provozovaným vozidlům především mnohem lepší jízdní vlastnosti, protože se jedná o vozidlo s pohonem 4×4 s citelně větší světlou výškou podvozku. Tyto parametry zajistí lepší průjezdnost terénem i překonání překážek jako jsou obrubníky a terénní nerovnosti.

„Odvoz opilců na protialkoholní záchytnou stanici pražská městská policie provádí již více než 12 let. Za tuto dobu bylo převezeno bezmála 42 tisíc osob. Z tohoto počtu tvoří 82% muži a 18% ženy. Zajímavým ukazatelem je určitě i poměr občanů ČR a cizinců, který je 75% k 25%,“ doplnil ředitel městské policie Eduard Šuster.

Zdroj: Městská policie hl. m. Prahy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “VIDEO: Pražští strážníci převzali do služby nové služební vozidlo určené pro odvoz opilých osob

  1. Pingback: jarisakti

Napsat komentář