Auto-Moto Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Nová závodní sezona mosteckého autodromu nezklame ani fanoušky motocyklů

MOST – Kalendář akcí mosteckého autodromu pro rok 2019 nabízí vedle divácky atraktivních soubojů automobilových speciálů také několik lákadel pro fanoušky rychlých motocyklů. Premiéru na velkém závodním okruhu v Mostě bude mít v příštím roce šampionát Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM), a to současně s národním šampionátem minibiků na malé závodním okruhu na polygonu. Po dvouleté přestávce se na sever Čech vrací šampionát pro střední Evropu Alpe Adria, který se letos jel i jako mezinárodní mistrovství ČR. Na své si přijdou také milovníci historických jednostopých vozidel, a to při již tradičních závodech The Most Historic Motorcycle.

Německý motocyklový šampionát IDM s účastí špičkových jezdců z celé Evropy se uskuteční o víkendu 9. až 11. srpna 2019. Závodní motocykly se dělí do sedmi tříd: Superbike 1000, Supersport 600, Supersport 300, Sidecar, Superstock 600, Suzuki GSX-R 1000 Cup a Twin Cup. Fanoušci tak uvidí na startu postupně přes 300 jezdců. V kategorii nejsilnějších strojů, tedy Superbike 1000, měla v letošní sezoně svého zástupce i Česká republika. Jan Halbich sedlal nejprve Hondu v týmu Holzhauer Racing Promotion, pro závěr šampionátu však přešel k týmu Kawasaki Schnock. Celkově skončil osmý. O dalším angažmá jedná.

Republikový šampionát motocyklových talentů na maloobjemových speciálech se vrátí v příštím roce na malý závodní okruh v areálu polygonu mosteckého autodromu už potřetí. Mezinárodní mistrovství ČR miniracing nabídne souboje dětských, juniorských i dospělých (třída Senior Open 50) jezdců, mezi horké favority budou patřit vítězové jednotlivých kategorií z letošního mosteckého závodu, a to Lukáš Plíšek, Miloslav Vlček, Adam Vyskočil, Aleš Eder, Martin Vincze, Miloslav Hřava a Tomáš Zdařil. Šampionát polygon přivítá ve stejném termínu jako IDM, tedy o víkendu 9. až 11. srpna.

Na souboje jezdců na naleštěných jednostopých veteránech pod názvem The Most Historic Motorcycle se fanoušci mohou těšit o víkendu 16. až 18. srpna.

Závěr závodní sezony 2019 mosteckého autodromu by měl obstarat 20. až 22. září mezinárodní motocyklový šampionát Alpe Adria. Letos se jel i jako Mistrovství ČR silničních motocyklů, ve startovním poli všech sedmi výkonnostních tříd byla proto zastoupena řada českých jezdců, a to včetně mosteckého Tomáše Zajíce. Titul v kategorii Superstock 1000 z letošního roku obhajuje Michal Filla. „Jednání s promotérem Alpe Adria finišují. Uzavření smlouvy očekáváme do konce měsíce,“ uvedl obchodní manažer pro sport společnosti AUTODROM MOST Jakub Krafek.

Autodrom už dříve zveřejnil i termíny významných automobilových podniků sezony 2019. O víkendu 17. až 19. května naváže na úspěšnou letošní dubnovou premiéru prestižní mezinárodní šampionát supersportovních vozů ADAC GT Masters. Souboje historických závodních vozů budou fanoušci v Mostě sledovat už potřetí, tentokrát ve dnech 28. – 30. června. V kalendáři závodů nemůže pochopitelně chybět ani ten každoročně nejnavštěvovanější, evropský šampionát okruhových tahačů Czech Truck Prix. Jeho 27. ročník se pojede 30. srpna až 1. září.

Autor: Jan Foukal

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář