Krimi Liberecký Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

KYBERŠIKANA: Nahé fotografie a soukromá videa měla zkompromitovat ženu ze Semilska

SEMILSKO – Zatím nezjištěný pachatel, po kterém nyní kriminalisté pátrají, pravděpodobně znal přístupové heslo do facebookového profilu mladé ženy ze Semilska a zneužil ho. Neznámý vnikl na její facebookovou „zeď“ a vložil na ni kompromitující fotografie včetně dvou soukromých erotických videí, která vznikla v době jejího bývalého partnerského vztahu a zachycují zřetelně i její tvář. To vše ještě doplnil vulgárním komentářem a zveřejnil. Potom její původní přístupové heslo změnil.

Žena se o nových „ příspěvcích“ na svém profilu, dozvěděla v sobotu ráno od známých, kteří jí telefonovali jednak pro to, aby ji informovali, a také proto, aby jí vyjádřili morální podporu v těžké chvíli. Našlo se ale samozřejmě i dost těch, kteří se dobře bavili. Závadný obsah z její facebookové zdi zmizel až potom, co jí policisté na služebně v Turnově pomohli provést změnu hesla. Na ně se obrátila v sobotu odpoledne, v té době už kompromitující fotografie a videa visela na jejím profilu celých čtrnáct hodin.

Případ je zatím na samém počátku, ovšem už teď je jisté, že je jen otázkou času, kdy policisté podle stop v internetovém prostředí pachatele tohoto zlomyslného činu vypátrají a usvědčí. Tím, že bez vědomí a souhlasu oznamovatelky vstoupil na její facebookový profil, se dopustil přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, za což ho soud může poslat až na jeden rok do vězení. Nebude to tedy on, kdo se zasměje naposled.

Ostatním uživatelům sociálních sítí doporučujeme, aby se se svými partnery fotili třeba u společného lyžování. Dokumentace této aktivity vám ani po zveřejnění na facebooku nemůže nijak společensky uškodit.

Kyberšikana (též kybernetická šikana, počítačová šikana či cyberbullying) je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií, jako je internet a mobilní telefony, které slouží k agresivnímu a záměrnému poškození uživatele těchto médií.

Autor: por. Bc. Ivana Baláková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář