Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

POČASÍ: Meteorologové předpovídají na dnešní noc ojedinělé ale intenzívní silné bouřky doprovázené kroupami a přívalovým deštěm

ČESKO – Na Česko se po včerejší průtrži opět ženou silné bouřky! Dnes odpoledne, večer a v noci na středu se mohou v Čechách vyskytnout silné, v severozápadní polovině i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 mm a nárazy větru kolem 90 km/h. 

Vývoj bouřek na území Čech je výrazně brzděn zádržnou vrstvou, která brání vlhkému stoupajícímu vzduchu dosáhnout dostatečné výšky a vytvořit bouřkovou buňku.

Zítra, tedy ve středu 12. června odpoledne, večer a v noci na čtvrtek (13. 6.) se mohou v Čechách vyskytnout silné, v severozápadní polovině i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 90 km/h.

V případě, že by lokálně k překonání této vrstvy došlo, můžeme stále ještě očekávat prudký a explozivní bouřkový vývoj se všemi nebezpečnými jevy tak, jak je uvedeno v dnešní výstraze.

Největší pravděpodobnost, že se tak stane, je zejména v oblasti přízemní konvergence (sbíhavosti) proudění (viz. mapka), případně v horských oblastech na severozápadě Čech.

Bouřky dnes očekáváme ojediněle, avšak mohou být i velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami nebo nárazy větru kolem 25 m/s. Zítra očekáváme v Čechách bouřek o něco více než dnes, a to z důvodu přibližujícího se frontálního rozhraní od západu.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “POČASÍ: Meteorologové předpovídají na dnešní noc ojedinělé ale intenzívní silné bouřky doprovázené kroupami a přívalovým deštěm

Napsat komentář