Jihočeský Kultura Pomáháme Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Když tě osud nezlomí…

KRAŠLOVICE –  Jardu v 15ti letech srazilo auto ve 140 km rychlosti. Šance na přežití byla nulová. I přes dva měsíce v umělém spánku Jarda přežil. Ačkoliv dodnes trpí trvalými následky a je v invalidním důchodu, na život nezanevřel. Má tu ještě poslání, jak sám říká.

  Jaroslava Čejku (36let) jsme navštívili v jihočeských Krašlovicích na statku, kde žije se svou rodinou. Přivítal nás chlap jak hora s rukama jak lopaty a duší kluka. Zavedl nás do své malé dílny a začal o sobě vyprávět. Vyučil se truhlářem, posléze chvíli navštěvoval Střední umělecko – průmyslovou školu Anežky České v Českém Krumlově. Tu opustil, nevyhovovalo mu normování, chtěl tvořit podle svého.

   Pod jeho rukama tak ožívá spousta přírodních materiálů. Největší oblibu má v opracování kamene. Jeho nejoblíbenější horninou je diorit (intermediální magnetická hornina), který sbírá v bývalém lomu v nedalekých Světicích odkud pochází. Pro jeho tvrdost se s ním výborně pracuje, ale nevyhýbá se ani jiným horninám, třeba žule. Jeho kamenné sochy nezdobí jen okolí jeho domova, ale naleznete je třeba před Fakultou rybářství a ochrany vod, kam je zapůjčil. Několik jich naleznete i po různých hotelích a kavárnách po celých Vodňanech. Opomenout nelze ani pamětní desku k výročí založení republiky, umístěnou v parku Jana Pavla II ve Vodňanech. Jeho oblíbeným výtvorem je „Ostrotep“  – živoucí fosílie,o kterém nám pověděl, že díky jeho „modré krvi“ je pro člověka velmi užitečný. Koagulin v krvi ostrotepa se používá v biomedicínském průmyslu k testování lékařského náčiní a vakcín. Rád si o svých výtvorech zjišťuje potřebné  informace.

   Druhým nejčastějším materiálem v jeho rukách je dřevo, především dubové a bukové. Rád pracuje i s ovocným dřevem pro jeho krásnou kresbu. Vytvořil už nespočet dřevěných soch různých žánrů, není pro něj problém vyrobit lžíci, vařečku nebo propriety pro únikovou hru. Ukázal nám i výtvor ze škumpy (jejíž míza je jedovatá, nicméně má velice dobré konzervační účinky, dle jeho slov byla třeba použita k zachování Terakotové armády). Sám používá na své výrobky rostlinný olej.

    Jarda je opravdu všestranným umělcem, mimo sochařiny maluje krásné obrazy, píše básně – jeho Bolest země na nás vykoukla hned jak jsme se usadili k jeho pracovnímu stolu, (předělal například Erbenovu Kytici), hraje si rád na kovadlině, vytepává nádherné růže a mezi jeho výtvory můžete nalézt i šperky nebo zdobené hůlky. Aby toho nebylo sám si vyrábí přípravky pro svou práci. Jeho dílna je skromná, ale pečlivě vytvořená jím samým. Nenajdete zde žádné drahé stroje, ale vše co tu je si Jaroslav sám vytvořil ze starých věcí
     O jeho práci se málo ví, jeho zatím jediná samostatná výstava se uskutečnila v září 2017 v kulturním středisku ve Vodňanech. Sem tam se mu ozvou lidé, především kamarádi s žádostí o nějaký výtvor. I přesto třeba jeho vařečky odcestovaly až do Švýcarska. Je to taková malá výzva pro vás, co milujete ruční tvorbu. Můžete se s Jaroslavem spojit a požádat ho o výrobu přímo pro vás. Taktéž určitě nepohrdne, budete-li mu chtít darovat nějaké dřevo, či kámen.
   Partnerku pro život ještě Jarda nenalezl, ale nijak to nehrotí. Až to bude mít přijít, tak to přijde sám říká. Momentálně jen tvoří a tvoří, takže nemá čas ani na jiné koníčky. Některá jeho díla naleznete na fotografiích pod článkem. Pokud vás zajímá celá galerie, bude ke shlédnutí zde: https://www.facebook.com/luciesvobodovaphoto/

Autor : Lucie Svobodová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “Když tě osud nezlomí…

  1. Pingback: my link

Napsat komentář