Krimi Liberecký Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

V pátek začíná „Mácháč“, policii čeká perný víkend

ČESKOLIPSKO – V pátek 23. srpna začíná na pláži Klůček u Máchova jezera v Doksech taneční festival zaměřený na elektronickou taneční hudbu známý jako „Mácháč“.

Na akci, která končí v neděli 25. srpna,  může dorazit až 10 000 návštěvníků a tomu také odpovídají  bezpečnostní opatření, jejichž cílem je především udržet veřejný pořádek, předcházet krádežím, zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu a také odhalovat případy držení a distribuce drog.

Přitom budou policii vypomáhat kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, poříčního oddělení policejního ředitelství v Drážďanech, kriminalisté krajského Toxi týmu a pracovníci Celních úřadů Liberec a Drážďany. Do bezpečnostního opatření jsme zapojili i prvosledové hlídky, jejichž úkolem je adekvátně  a hlavně rychle zareagovat při mimořádné události. Vyzbrojeny jsou například samopaly.

Celníci budou mít při svých kontrolách motorových vozidel a jejich posádek k dispozici tradičně mobilní spektrometry, které s vysokou spolehlivostí a rychlostí detekují  stopy po drogách, prekurzorech a nebo výbušninách. Pokud přístroj zaznamená přítomnost drogy ve vozidle, provedou celníci následně  jeho důkladnou kontrolu s využitím služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. Ti, kteří drogu v autě převážejí, ji většinou celníkům odevzdají ještě před použitím psa, protože z vlastní zkušenosti z minulých let vědí, že je k ničemu zapírat ji.

V místech některých kontrol, kde to bude situace vyžadovat, sníží policie přechodně povolenou rychlost až na 30 kilometrů v zájmu zajištění bezpečnosti jak kontrolovaných osob, tak také policistů a celníků. Na tuto úpravu upozorní motoristy dopravní značení. O výsledcích kontrol bude policie veřejnost průběžně během víkendu informovat.

Autor : por. Bc. Ivana Baláková

ilustrační foto

 

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář