Finance Karlovarský Kultura Liberecký Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Dny evropského dědictví: Vodní elektrárna Střekov bude přístupná během sobot

SEVERNÍ ČECHY – Hledání identity jedince žijícího v 21. století ve stále více se globalizujícím světě, k tomu mají letos přispět zářijové Dny evropského dědictví. Na severu Čech se k nim tradičně připojuje i Skupina ČEZ zpřístupněním vodní elektrárny Střekov v Ústí nad Labem. Stane se tak během sobot 7. a 14. září, a to od 10 do 16 hodin, přičemž poslední exkurze v daný den začíná v 15.30 hodin.

Prohlídka vodní elektrárny Střekov totiž trvá zhruba půl hodiny, takže poslední skupina zájemců přijde na řadu právě ve výše uvedeném čase. Stejně jako všichni před nimi se přitom seznámí s její historií, obsluhou velínu a samozřejmě strojovnou, z jejíž střechy se pak mohou ještě porozhlédnout směrem proti proudu řeky Labe a vizuálně se tak seznámit s celým vodním dílem Střekov. Jeho hlavním účelem je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod. Ten, byť přiléhá k vodní elektrárně, ovšem spravuje Povodí Labe, stejně tak i samotné Masarykovo zdymadlo.

Vodní elektrárna Střekov je největší na severu Čech. Má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech.Výroba elektrické energie tímto obnovitelným zdrojem přitom zajímá jak rodiny s dětmi, školní i podnikové exkurze, tak i jednotlivce. Jen během prvního pololetí letošního roku si ji stačilo prohlédnout již 958 osob.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy
Foto ČEZ, Ota Schnepp

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Dny evropského dědictví: Vodní elektrárna Střekov bude přístupná během sobot

  1. Pingback: bacon999

Napsat komentář