Finance Politika Praha Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NAPSALI JSTE NÁM: Skupina lidí dnes nad ránem obsadila těžební rypadlo na uhelném dole Vršany. Vadí jim, že těžba a spalování uhlí způsobují změny klimatu

SEVERNÍ ČECHY – Skupina lidí dnes nad ránem obsadila těžební rypadlo na dole Vršany. Kritizují prodej elektrárny Počerady uhlobaronu Tykačovi a výjimku z emisní limitů pro elektrárnu Chvaletice. Vadí jim, že obě elektrárny vypouštějí toxické emise a emise skleníkových plynů, které způsobují změny klimatu. Ke své akci aktivisté a aktivistky vydali manifest, ve kterém celou akci vysvětlují: 

 

„Zdravíme z rypadla!

Nacházíme se v severočeském lomu Vršany, ve kterém se každoročně vytěží miliony tun nekvalitního hnědého uhlí.  Pokud se chceme vyhnout kritickému oteplení planety a kolapsu celého ekosystému, toto uhlí musí zůstat pod zemí.
Jsme autonomní skupina lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci a to jen pro svůj zisk. Stejně tak už jsme příliš dlouho svědkyněmi  toho, jak politici a političky mluví o stavu klimatické nouze a potřebě klimatickou změnu řešit, ale jejich reálné kroky směřují přesně opačně.  Je jasné, že současné kroky, které se dějí k mitigaci klimatické krize nestačí. (Vrcholem současných jednání je dvojitá zrada pod jménem Pařížská dohoda, jejíž závazky jsou podle vědeckých poznatků neadekvátní – a nedodržují se.)
Vršanské uhlí se pálí ve staré a špinavé elektrárně Počerady, kterou polostátní skupina ČEZ plánuje v nejbližší době prodat Tykačově zasranýmu Sev.enu. Navíc po zavření lomu ČSA chce Tykač pálit vršanské uhlí i v podobně špinavé elektrárně Chvaletice, pro kterou žádá výjimku z emisní limitů, aby mohl nadále znečišťovat. My jasně říkáme ne prodeji  Počerad, ne výjimce pro Chvaletice. Je potřeba obě elektrárny bezodkladně zavřít a s nimi i lom Vršany.
Jsme součástí globálního antikapitalistického hnutí za klimatickou spravedlnost.  Kapitalistický systém je příčinou klimatické krize. Bez změny systému s klimatickou krizí nic neuděláme.

Svým aktem vyjadřujeme solidaritu s miliony lidí, kteří již dnes trpí kvůli důsledkům změny      klimatu – zejména v chudších částech světa, jakožto i s lidmi z regionů postižených těžbou a spalováním fosilních paliv.

Protestujeme zde nejen proti uhelnému průmyslu, nýbrž i za lepší svět, který víme, že je možný. Svět bez útlaku, ve kterém jsou si všichni opravdu rovni a lidé žijí v harmonii se zbytkem přírody.

Jedna akce fosilní průmysl nezastaví. Přistoupí-li však více lidí k přímým akcím, ti u moci nás nebudou už moci ignorovat, jako to dělají dosud.

Organizujme se. Proti útlaku, za svobodný svět!“

Zdroj: Re-akceV

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář