HZS Kultura Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Na Litoměřicku vznikli první dobrovolní hasiči pod hlavičkou Hasiči Česká republika

LIBOCHOVICE – V Libochovicích na Litoměřicku se někteří místní dobrovolní hasiči rozhodli posunout jinam. Založili si již druhý sbor dobrovolných hasičů na území Libochovic. Na samotný důvod jsme se zeptali jednatele SDH Libochovice pod občanským sdružením Hasiči Česká republika, Vlasty Kaulerové.

„Důvodem bylo hned několik problémů. Za hlavní důvod určitě všichni bereme osobní problémy s vedením SDH Libochovice pod SH ČMS. Většina z nás chce přeci dělat „hasičinu“ od srdce, dodržovat určitý řád, prožívat zábavu a určitě nepodporovat nebezpečí či obecné ohrožování občanů Libochovic. Museli jsme rychle jednat a pro zřízení druhého sboru jsme si právě vybrali sdružení Hasiči Česká republika. Sdružení HČR vzniklo v roce 2009 jako alternativa vedle větších organizací na úseku požární ochrany. HČR pořádá několik stálých akcí jako je každoročně Floriánské setkání doplněné o soutěž v TFA. V současné době má HČR 17 pobočných spolků včetně odboru SAR a odboru zdravotnických záchranářů,“ říká jednatelka libochovického sboru Vlasta Kaulerová.

A dodává: „Aktuálně náš nový druhý sbor pod HČR v Libochovicích má 10 aktivních členů. Chceme se do budoucna pokusit o zřízení jednotky požární ochrany a hlavně o získání požární zbrojnice, která je aktuálně v pronájmu prvního sboru. Dále bojujeme o získání vyřazeného majetku od Krajské zdravotní a.s. a diskutujeme o koupi cisterny. Nyní máme k dispozici pouze technické vozidlo na případnou technickou pomoc a základní lezeckou výbavu. Pokusíme se zastupitelstvu města ukázat tu naší nejlepší a nejkvalitnější práci, tak abychom tu byli vždy pro všechny obyvatele Libochovic v jakoukoliv denní dobu a za každé situace. Osobně si myslím, že je síla v lidech a maličkostech než v drahé technice a vybavení,“ říká jednatelka Kaulerová.

Vladimír Vosecký: ,,Do sboru jsem nastoupil v roce 1997 a už tehdy byla situace mezi městem a sborem taková napjatá a postupně času se moc nevylepšovala. Přirovnal bych to ke vztahu Gestapo a obec židovská. Z rozhovorů s kolegy jsem se dozvěděl, že začátkem 90.let byla městem prodána nová hasičárna, postavená svépomocí sborem v akci „Z“, která by mimochodem vyhovovala potřebám JPO III i dnes. A k tomu všemu mělo dojít i k prodeji Liazky od HZS. V té době ze sboru odešla podstatná část členů. Tehdejší zastupitel (za KDU-ČSL) se vyjádřil ve stylu ,,Proč by jsme tady měli mít hasiče, když tady nehoří a kdyby něco, přijedou z Lovosic.“ Město nemělo potřebu sbor podporovat a sbor neměl chuť pro „ně“ cokoli dělat. Vše se vystupňovalo sporem o vlastnictví historického vozu Škoda120 a jeho zapůjčení na dobu neurčitou SDH Malečov. Jedinou výjimkou bylo pořízení CAS z dotací, ale jeho osud dobře aktuální členové znají. Proběhl i pokus o zřízení družstva MH. Tehdejší zastupitel a ředitel ZŠ však záměr SDH školním rozhlasem nevyhlásil, na městě se návrh nesetkal s podporou. Došlo spíše ke snížení finanční podpory pro SDH. Sbor absolvoval několik výjezdů, včetně povodní 2002, poděkování ze strany města se však hasiči nedočkali a poděkování od hejtmana visí u tajemníka v kanceláři. Rok 2002 byl pro sbor osudový, kdy došlo k úmrtí velitele sboru a následného „obsazení“ hasičárny technickými službami města,“ dodává Vosecký.

Vedení města Libochovice následně dokonce svévolně vyměnilo na hasičárně zámky a nahlásilo sbor na Krajské operační a informační středisko HZS (KOPIS) jako neakceschopný.

„Druhý místní sbor či ostatní sbory v okolí pod organizací SH ČMS chceme brát jako naše kolegy, nevidím v tom žádnou konkurenční bitku,“ dodala závěrem Vlasta Kaulerová.

Více o občanském sdružení Hasiči ČR naleznete také ZDE.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář