Cestování Doprava Krimi Pardubický Počasí Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VAROVÁNÍ : V Pardubickém kraji se bude dnes a ve čtvrtek vlivem mrznoucího deště místy tvořit ledovka

PARDUBICKO – . Řidiči a chodci by proto měli být opatrní. Ledovka může způsobit problémy v dopravě a lidem hrozí úrazy po uklouznutí. Upozornění vydal Český hydrometeorologický ústav. Ledovka hrozí od středeční 16 hodiny do čtvrteční 9 hodiny ranní.

Nejvíc počítejte s ledovkou v okresech Moravská Třebová, Lanškroun a Žamberk.

A co je ledovka?

Ledovka se tvoří při mrznoucím dešti a o tom, zda vznikne, rozhodují desetiny stupně Celsia. Srážky, které v teplém vzduchu roztají, už nestihnou před dopadem na zem znovu zmrznout a přimrzají až na prochlazené zemi nebo na předmětech s teplotou pod bodem mrazu. Tvoří se souvislá vrstva ledu, která od předmětu často nejde oddělit.

Povrch země má větší setrvačnost teploty, silnice navíc bývají chemicky ošetřeny. Hranice, kdy ledovka vzniká, je velmi tenká. Stačí minimální teplotní výkyvy a situace může být odlišná. Každá desetinka rozhoduje, už to může hrát roli.

Ledovka bývá zaměňována s náledím. Zatímco náledí se tvoří jen na zemi a vzniká zmrznutím vody, která už na chodnících a silnicích byla, ledovka pokrývá také stromy, elektrické vedení či antény.

Zdroj : HZS Pardubického kraje

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “VAROVÁNÍ : V Pardubickém kraji se bude dnes a ve čtvrtek vlivem mrznoucího deště místy tvořit ledovka

Napsat komentář