Pomáháme Složky IZS Sport Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Na zavřených sjezdovkách hrozí večer lyžařům a snowboardistům velké nebezpečí

JIZERSKÉ HORY – Horská služba varuje lyžaře a snowboardisty, aby se nepohyboval na sjezdových tratích po večerním uzavření, může dojít k vážným úrazům.

Jakmile se skiareály uzavřou, na sjezdovky vyjede obslužná technika a upravuje tratě pro další den. „Pokud se tedy lyžaři vydají na sjezdovku v takovou chvíli, hrozí střet například s rolbami. Mnohem větším nebezpečím však jsou lana, kterými jsou rolby na sjezdovkách často upoutány. Ta nejsou dobře viditelná a lyžař či snowboardista se může velice vážně při nárazu do takového poutacího lana zranit,“ důrazně varoval návštěvníky hor René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Připomněl, že k takové nehodě vyjeli členové HS i včera večer na Tanvaldském Špičáku.

Vzhledem k nedisciplinovanosti lyžařů k takovým nehodám v uzavřených skiareálech už několikrát došlo.

Nebezpečí těžkých úrazů se pak samozřejmě zvýší, když lyžaři vyrazí po sjezdovce posíleni alkoholem. I takové případy nejsou výjimkou a často končí tragicky. Upozorňuji tedy všechny na bezpodmínečné dodržování všech pravidel bezpečného pohybu na sjezdových tratích, zejména Desatera FIS, které najdou na www.hscr.cz,“ doplnil náčelník Mašín.

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář