Auto-Moto Finance HZS Kultura Politika PR Reklamy Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Hasiči z neratovické Spolany rozšířili techniku, kterou často využívají i při zásazích mimo areál

NERATOVICE – Hasičský záchranný sbor chemického závodu Spolana Neratovice rozšiřuje svůj vozový park o dvě nové velkokapacitní cisternové automobilové stříkačky značky Scania s označením CAS 60 o objemu nádrží – voda 9 500 litrů a pěnidlo 1 000 litrů. Jedno z vozidel je vybaveno speciálním vysokotlakým zařízením „One Seven“, které vytváří tzv. suchou pěnu.

Výkon čerpadel každého vozidla je 6 000 litrů vody za minutu na volný výtok. Celková investice dosáhla výše 18,5 milionu korun. V loňském roce vyjeli hasiči k několika desítkám zásahů, asistencí a planých poplachů uvnitř i vně chemického parku, ve kterém pracuje přes 700 lidí.

Stávající dvě vozidla CAS 40, která jsou u hasičského záchranného sboru Spolana Neratovice v užívání od roku 1984 a 1986, jsou již za horizontem dnešních standardů techniky u profesionálních jednotek HZS. Proto  jsme se rozhodli obnovit náš vozový park. Nyní máme k dispozici 11 zásahových vozidel. Nové CAS 60 po řádném  otestování nahradí stávající CAS 40, které budou dále sloužit u jednotek Sboru dobrovolných hasičů – jednu cisternu CAS 40 věnuje Spolana jednotce Sboru dobrovolných hasičů Libiš a druhá CAS 40 bude prodána v aukci dalším zájemcům z řad Sboru dobrovolných hasičů obcí. Pořízením dvou nových aut jsme zlepšili naši flexibilitu zejména v době, kdy je nutné zajistit bezpečnost jednotlivých provozů při požárně nebezpečných pracích,“ říká Martin Tomi, velitel Hasičského záchranného sboru Spolana.

S novými vozy budou hasiči zasahovat při řešení mimořádných událostí v podniku, asistovat při údržbě technologií výrobních jednotek a podílet se na zásazích vně areálu v rámci Požárního poplachového plánu Středočeského kraje, protože je jednotka HZS Spolana zařazena do integrovaného záchranného systému. „Loni jsme vyjeli k 7 požárům a 20 únikům nebezpečných látek, osmnáctkrát jsme zachraňovali osoby a zvířata. Realizovali jsme 600 technických pomocí a 469 asistencí při požárně nebezpečných pracích. V 61 případech jsme vyjížděli k planému poplachu,“ vypočítává Martin Tomi. 
„Při výjezdu mimo chemický areál pomáhají podnikoví hasiči Spolany zejména při požárech a záchraně osob v Mělnickém regionu, ale vzhledem k zařazení naší jednotky do integrovaného záchranného systému České republiky je nasazení našich hasičů a techniky možné kdekoliv na území celého státu,“ uzavírá Martin Tomi.
Autor:  Pavel Kaidl
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Hasiči z neratovické Spolany rozšířili techniku, kterou často využívají i při zásazích mimo areál

Napsat komentář